Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din Capitală, susține că, după creșterea numărului de cazuri de infectări cu coronavirus din ultimele zile, am intrat cel mai probabil în valul trei al pandemiei.
„Trebuie să gândim lucrurile cu calm pentru că e clar că avem o experiență bogată, și aici mă refer și la cetățeni și la autorități. Creșterea asta nu e de o zi două, este de câteva săptămâni și cred eu ca ea va continua.
Discuția cu valul al treilea nu se referă doar la România, dacă ne uităm la tot ce se întâmplă aproape în toată Europa ne referim la această creștere. Probabil că începutul valului al treilea nu înseamnă un moment când deschizi o ușă, ci înseamnă o creștere treptată cam peste tot, așa cum se întâmplă acum. Probabil că această creștere va însemna cel de al treilea val.
Cred că va fi mai bine de data aceasta, în sensul că o parte dintre oamenii mai vulnerabili s-au vaccinat. Mecanismele de intervenție sunt învățate și contează acest lucru, și oamenii au mai mare experiență cu măsurile pe care trebuie să le respecte. Nu va fi ușor, va fi o creștere a numărului de infectări, vor fi necesare soluții, vor fi pacienți destul de mulți de internat, deci aceleași probleme ca înainte, dar sper ca lucrurile se vor echilibra mai repede acum decât în cel de-al doilea val”, spune medicul.
În ceea ce privește profilul pacienților infectați cu Sars-Cov-2 și internat în spitalele din România, Adrian Marinescu susține că vârsta acestora a scăzut.
„Ceea ce am constat este că dacă vorbim de formele medii și severe, de pacienții Sars-Cov-2 care se internează, a scăzut vârsta. Sunt pacienți de vârstă medie, nu tineri, care să prezinte aceste forme severe. Nu aș spune că noile variante virale, cel puțin deocamdată sunt mai agresive, nu putem spune că procentul formelor severe este evident mai mare decât se întâmpla înainte. Aceleași persoane vulnerabile ajung din păcate să facă forme medii, forme severe, forme critice cu o probabilitate destul de mare”, spune Marinescu.
Întrebat dacă tinerii pot dezvolta o formă mai severă a infecției cu Sars-Cov-2, medicul atrage atenția că acest lucru depinde de încărcătura virală și de vulnerabilitatea pacientului.
„Se întâmpla mai rar, dar bineînțeles că se întâmplă, și aici discutăm inclusiv de încărcăturile virale mari. În momentul în care cantitatea de virus cu care ne infectăm este mare și probabilitatea să apară o formă severă există. Putem da exemplul personalului medical din secțiile de terapie intensivă, unde există încărcături virale mai mari și acolo există într-adevăr riscul ca un tânăr, fără boli asociate să facă o formă severă. Depinde de încărcătura virală, depinde dacă ești vulnerabil.
Principala cauză a creșterii numărului de infectări cu Covid-19 este legată de noua virală din Marea Britanie, care în mod clar este mai contagioasă și a devenit predominantă în multe locuri din lume și astfel și în România este un procent important acum, deci aceasta este principala cauză, iar pe lângă ea vedem că sunt și activitățile care s-au reluat: redeschiderea școlilor, a cinematografelor, a teatrelor. Toate acestea contează”, a conchis Adrian Marinescu.
Lasa un raspuns