Inundațiile din perioada 28 iunie – 9 iulie au produs în județul Suceava pagube în valoare de aproape 10 milioane de euro.

Fenomenele meteorologice au afectat 138 de localități de pe întrega suprafață a județului. Nu mai puțin de opt locuințe au fost inundate, iar la cinci obiective economice s-au înregistrat pagube.

Tot în perioada respectivă 56 de poduri și 110 podețe au fost rupte sau afectate parțial. Și rețeaua de alimentare și canalizare cu apă a avut de suferit în câteva localități.

Printre cele mai afectate localități de fenomenele meteorologice se numără Slatina, Arbore, Cornu Luncii, Mălini, Broşteni, Moldoviţa, Mănăstirea Humorului şi Bogdăneşti. Prefectura județului Suceava a constituit comisii de evaluare a pagubelor iar acestea au  constatat că afectate de inundațiile din perioada 28 iunie – 9 iulie au fost 53 de unități administrativ teritoriale.

În comuna Abore patru drumuri comunale au fost rupte de inundațiile produse pe 30 iunie. Trei locuințe au fost izolate și apa a ajuns în curțile oamenilor.

Din păcate avem un drum comunal distrus în totalitate în comuna Arbore. Pe acest drum ar trebui să treacă conducta de colectare a canalizării. Mai mult decât atât, pe acest drum ar trebui să implementăm proiectul «Apă și Canal», iar canalizarea are o lungime de 8 km”, a declarat primarul comunei Arbore, Dan Tiperciuc.

Pârâurile Solca și Clit au avut un debit extrem de mare și au ieșit din matcă în trei locuri. Pârul Solca a rupt 500 de metri de drum în zona Pieței și 800 de metri în zona Cotul de Jos, iar pârul Clit a rupt 500 de metri de drum în satul Clit. În total 11 km de drum au fost puternic afectați în comuna Arbore.

Nu am stat cu mâna în sân și am intervenit pentru că am avut case izolate. Doar în comuna Arbore valoarea pagubelor este estimată la circa 500.000 de euro. Trebuie menționat și că am făcut un apel către Apele Române pentru a rezolva problema îndiguirilor în comună. De-a lungul timpului, localitatea noastră a fost lovită de furia apelor, în anii 2003, 2006, 2008, 2010, 2016 și 2018, iar din nefericire pagubele nu au fost doar materiale, ci și-au pierdut viața 11 persoane”, a precizat primarul comunei.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.