A trecut mai bine de un an de când întreaga lume se confruntă cu efectele pandemiei de coronavirus, iar acestea au impact atât la nivel fizic, cât și psihic. Chiar dacă nu ai trecut prin această infecție, cu siguranță te-au afectat restricțiile impuse de autorități pentru împiedicarea răspândirii virusului.

Majoritatea oamenilor au avut și au în continuare stări de anxietate din cauza fricii de infectare, precum și din cauza faptului că nu mai pot călători ca în alți ani și nu se mai pot întâlni cu prietenii și familia cum o făceau în trecut. În plus, în cazul multora, s-au produs schimbări drastice și în ceea ce privește jobul. Astfel, trecerea la lucrul de acasă sau chiar pierderea locului de muncă au fost efecte ale pandemiei care au influențat sănătatea mintală a multor persoane.

Iată ce poți face pentru a avea un psihic sănătos, în ciuda pandemiei de coronavirus:

 

Selectează știrile pe care le asculți

 

Este foarte bine să îți dorești să fii informat în legătură cu situația actuală, dar dacă asculți toată ziua știri și citești articole pe aceeași temă, nu vei face decât să îți intensifici starea de anxietate. În plus, la televizor și pe internet nu apar numai opinii ale unor specialiști, așa că ai grijă să îți iei informațiile numai din surse avizate și limitează timpul pe care îl petreci zilnic cercetând acest subiect.

 

Acordă-ți timp pentru deconectare

 

Dedică-ți măcar sfârșiturile de săptămână pentru relaxare și deconectare de la toate problemele și grijile cauzate de pandemie. Astfel, respectând măsurile de protecție, mergi la plimbare în parc, într-o excursie de weekend la mare sau la munte și întâlnește-te cu câțiva prieteni, pentru a socializa direct, nu doar prin intermediul telefonului și al internetului.

 

Vorbește cu un specialist

 

Deși prietenii și familia sunt o sprijin important în tratarea stărilor de anxietate și depresie, uneori nu este suficient, pentru că nu știu să îți dea sfaturile de care ai nevoie sau nu ai curaj să te destăinui în totalitate. În acest caz, cel mai bine este să apelezi la un psihoterapeut online de la Clinica-Hope, care te va ajuta de la distanță să îți gestionezi mai ușor stările emoționale, cauzate de pandemie, ce îți afectează viața de zi cu zi.

 

Ai grijă de sănătatea fizică

 

Pentru un psihic sănătos, trebuie să ai un organism puternic, așa că alege cu atenție alimentele pe care le consumi, punând accentul pe legume și fructe și evitând alcoolul și tutunul, fă exerciții fizice, astfel încât să nu ai un stil de viață sedentar și încearcă să te odihnești cât mai mult, stabilindu-ți un program de somn de 7-8 ore pe noapte. De asemenea, trebuie să îți iei toate măsurile de precauție și să respecți regulile de igienă pentru a evita îmbolnăvirea, deoarece potrivit unui studiu, cei care au trecut prin boală au un risc mai ridicat de a dezvolta afecțiuni psihiatrice.

În concluzie, nu neglija efectele pandemiei asupra sănătății tale mintale, deoarece, în lipsa unor măsuri corespunzătoare precum cele prezentate, problemele se vor amplifica.

 

Sursa foto: Pexels.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.