Gest istoric al Vaticanului, după ce a cerut CNSAS să verifice dacă mai mulți preoți catolici din România au fost colaboratori ai Securității comuniste. Ambasadorul Vaticanului la București, Miguel Maury Buendia, i-a cerut președintelui Colegiului Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), să verifice dacă șase preoți catolici din România au făcut sau nu poliție politică pentru fosta Securitate comunistă.

În solicitarea trimisă CNSAS, Vaticanul precizează că a primit semnale că cei șase ar fi colaborat cu Securitatea.

Vaticanul a cerut verificarea preoților pe motiv că unii dintre ei sunt luați în calcul pentru ocuparea unor posturi de episcopi.

Solicitarea ambasadorului Vaticanului către CNSAS:

Sfântul Scaun a primit unele semnalări despre o posibilă colaborare a unor ecleziastici catolici din dieceza de Iași cu Securitatea Statului spre sfârșitul perioadei comuniste.

În vederea clarificării naturii acestor eventuale relații, această Nunțiatură Apostolică ar fi foarte recunoscătoare Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității pentru orice informație utilă oferită cu privire la următorii preoți:

  • Dâscă Isidor, Paroh și Decan de Bacău
  • Farcaș Benone, Rector al Institutului ”Sfântul Iosif” din Iași
  • Fechet Alois, actualmente rezident în Italia
  • Iacob Ieronim, Paroh de Constanța
  • Păuleț Iosif, Paroh și Decan de Suceava
  • Solomon Pavel, actualmente rezident în Austria

Cu mulțumiri anticipate și în așteptarea informațiilor din partea dumneavoastră, profit de ocazie pentru a vă transmite cele mai distinse salutări.

Solicitarea a fost trimisă de Vatican pe 11 iulie 2018 și înregistrată la CNSAS două zile mai târziu. Până acum nu a fost trimis niciun răspuns din partea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Sursă: G4media.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.