Papa Francisc a lansat duminică un apel la schimbare globală de atitudine, denunțând „naționalismul miop, extremist, resentimentar și agresiv” care câștigă teren în politica actuală, informează DPA.

Evocând un ”anumit regres” în chestiunile globale, Francisc a punctat că ”conflicte vechi, despre care se credea că sunt demult uitate, erup din nou, iar cazurile de naţionalism miop, extremist, resentimentar şi agresiv sunt în creştere”.

În enciclica intitulată, „Fratelli Tutti” Suvernaul Pontif în vârstă de 83 de ani a subliniat că ”o comunitate globală a fraternităţii bazată pe practica prieteniei sociale din partea popoarelor şi naţiunilor reclamă un tip mai bun de politică, care să fie într-adevăr în slujba binelui comun”.

Odată ce această criză sanitară va trece, cel mai nefericit răspuns al nostru ar fi să ne afundăm şi mai adânc în consumerismul febril şi în noile forme de autoconservare egoistă”, a spus Papa Francisc.

Astăzi, în multe ţări, hiperbola, extremismul şi polarizarea au devenit instrumente politice”, a denunţat Papa Francisc, criticând reţelele de socializare pentru că au favorizat scăderea standardelor dezbaterii publice.

Această enciclică a fost dată publicităţii în ziua sărbătoririi Sf.Francisc, călugăr medieval cunoscut pentru legământul său de sărăcie, dragoste faţă de natură şi pentru respingerea violenţei.

Francisc este primul papă care a luat numele acestui sfânt şi s-a deplasat sâmbătă la locul de naştere al celui căruia i-a preluat numele, la Assisi (Perugia) pentru a semna oficial documentul înainte de publicarea acestuia.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.