S-a terminat. Avem acum listele finale ale parlamentarilor suceveni, am terminat cu toate promisiunile de campanie electorală, nu mai trebuie să ne gândim cu cine votăm şi, în mod sigur, nu ne rămâne decât să vedem dacă promisiunile vor fi îndeplinite. Vă împărtăşim câteva impresii la cald, pe vreme rece, după rezultatele obţinute în data de 9 decembrie.

Probabil că şi pentru dumneavoastră, la fel ca şi pentru noi, cea mai mare surpriză a reprezentat-o plecarea spre Capitală a unor anonimi total absenţi din spectrul politic sucevean. Este vorba în primul rând de Cezar Cioată, PP-DD-istul care a intrat în Parlamentul României cu un număr mult prea mic de voturi. Acesta merge alături de traseistul Pardău în Camera Deputaţilor, fiind suplimentat un loc si PP-DD-ului. Merit sau şansă?

Nici despre actualul senator de Rădăuţi nu am prea multe de spus, având în vedere că nimeni nu îl cunoştea pe Mihai Neagu până în luna noiembrie. Colegiul 4 Senat, oferit de la „centru” Partidului Conservator, i-a revenit anonimului Neagu. Sperăm sincer într-o reîntâlnire cu domnul senator până în 2016, la următoarele alegeri.

Că tot veni vorba de acest colegiu, mă gândesc la Eugen Bejenariu, care a câştigat lupta la Camera Deputaţilor pe Colegiul 8. Personal, l-am văzut de două ori pe deputatul PSD care acum intră în mandatul cu numărul 3. Eugen Bejenariu este, evident, mai mult plecat în delegaţie decât în colegiu cu toate că nici la nivel naţional nu se rosteşte prea des numele domniei sale.

Scoruri zdrobitoare în favoarea USL au fost înregistrate în colegiile din zona Fălticeni. Bineînţeles că era de aşteptat, având în vedere că este cunoscut faptul că această zonă este una „roşie”, adică susţinătoare înfocată a Partidului Social Democrat. Ioan Stan a câştigat Colegiul Uninominal numărul 5 Camera Deputaţilor cu peste 70%, în condiţiile în care a fost implicat recent în câteva scandaluri vis-a-vis de activitatea sa parlamentară. Mai mult, a fost confundat cu deputatul „DNA” de Dâmboviţa, numele acestuia fiind tot Ioan Stan, lucru care nu i-a scăzut din credibilitate. Este totuşi un semn bun că nu a fost confundat şi de cei de la DNA. Eugen Uricec, proaspăt intrat din PD-L, a reuşit să îşi păstreze fotoliul de deputat. Graţie siglei USL, că altfel… Domnul Uricec este total absent în Suceava, iar activitatea sa politică o ştie dumnealui. Şi cam atât. Aşteptăm şi noi, la fel ca dumneavoastră, noutăţi din partea lui Uricec.

În afara faptului că Ovidiu Donţu a câştigat fără emoţii colegiul de Senat, în zona Făticeni ARD-iştii au scos un scor bun. Pentru PRM. Şi insignifianţii de la PP-DD au luat un număr mai mare sau egal cu reprezentanţii Alianţei România Dreaptă.  Se pare că atât Vitcu, cât şi Popovici, dar  şi fostul primar Tofan au plecat acasă cu „coada între picioare”. Popovici se poate întoarce totuşi acum la Parlament pe poziţia de „consilier-liftier”, Vitcu poate în continuare să nu spună nimic, iar Tofan trebuie să pregătească o altfel de strategie pentru obţinerea imunităţii.

Gheorghe Flutur a câştigat colegiul de Senat numărul 2. Însă tot de pe locul doi, fiind surclasat de Tiberius Brădăţan. În eventualitatea în care Brădăţan ar fi închis colegiul cu 50% plus 1, un loc pe acest colegiu i-ar fi fost suplimentat şi lui Flutur, având în vedere faptul că Uniunea Social Liberală a avut un scor zdrobitor în judeţ, iar Flutur a scos cel mai bun scor ARD pentru un candidat la Senat.

Radu Surugiu şi Ovidiu Iane sunt, începând din data de 9 decembrie, deputaţi de Suceava. Dacă Surugiu anunţa într-o emisiune la o televiziune locală că se va muta în colegiul său, Iane a promis că va ajunge măcar lunar în Bucovina. Radu Surugiu va milita pentru nevoile oamenilor din Colegiul Uninominal Numărul 10 în Camera Deputaţilor, iar Ovidiu Iane în colegiul numărul 7.

Orest Onofrei a primit, probabil, cea mai cruntă înfrângere pe plan politic. Candidatul USL Constantin Galan a câştigat colegiul 6 cu peste 53%. Asta în ciuda faptului că primarul de Rădăuţi, Aurel Olărean, a luptat cu artileria grea împotriva lui Galan.

Ioan Bălan va reprezenta în continuate Colegiul Uninominal numărul 2 Camera Deputaţilor, în ciuda unei lupte strânse dusă cu Paul Rusu, preşedintele PC Suceava.

Ştefan Alexandru Băişanu a câştigat colegiul Uninominal 1 Suceava la Camera Deputaţilor cu un procent de peste 60 %. Cu toate acestea, şi deputatul ARD Sanda Maria Ardeleanu va merge în Parlament pe un post care i-a fost suplinit pe acest colegiu. Din punctul meu de vedere, mai bine nici nu se putea. Şi asta pentru că Suceava are nevoie să prospere, şi cum ar putea să  facă mai bine decât fiind reprezentată de doi parlamentari?!

Cu toate că victoria aparţine Uniunii Social Liberale în totalitate, credem cu tărie că reprezentanţii ARD trimişi în Parlament de suceveni vor avea un cuvânt de spus din opoziţie. În fond, opoziţia dovedeşte că există democraţie. Iar asta, stimaţi cititori, este ceea ce contează cel mai mult întru dezvoltarea noastră, a copiilor şi a nepoţilor noştri.

Una peste alta, am aflat numele parlamentarilor suceveni. O parte suntem dezamăgiţi, o parte nu. Cu siguranţă activitatea noilor reprezentanţi va fi atent urmărită de ochii ageri ai reporterilor SuceavaL!VE, iar în cazul în care promisiunile nu vor fi respectate sau somnul va fi prea dulce, ne vom permite să deranjăm. Aşadar, succes tuturor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.