Parlamentarii AUR de Suceava, respectiv senatorul Mircea Dăneasa și deputații Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au adresat o interpelare premierului Nicolae Ciucă prin intermediul căreia îi solicită o investigație a corpului de control al Primului Ministru care să stabilească vinovații pentru devalizarea resurselor României.

„Conform declarațiilor dumneavoastră, Guvernul ia în calcul măsuri de premiere a consumatorilor care fac economie la energia electrică şi de taxare suplimentară a celor care consumă mult.

Noi vă propunem să găsiți și să sancționați vinovații care au adus România într-o astfel de situație pentru că avem o istorie în industria petrolieră. Am fost pionieri în extracția țițeiului, în rafinare și în utilizarea combustibililor în iluminat sau transport.

Germanii ne-au folosit petrolul la mașinăria de război, iar sovieticii ne-au spoliat sub pretextul despăgubirilor de război. Sub regimul comunist, rafinăriile au fost dezvoltate în industrializarea forțată. După 1989, privatizarea unor rafinării a dus la închiderea sau dispariția lor.

Înainte de Al Doilea Război Mondial, țara noastră a beneficiat de resurse substanțiale proprii și a fost printre pionierii exploatării petrolului. Mașinăria de război germană s-a alimentat din plin din zăcămintele noastre, iar după terminarea războiului am fost nevoiți să plătim o bună parte din despăgubirile de război către URSS, tot cu petrol. La acel moment se  spunea că «România plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz». Dar resursele sunt epuizabile, iar în timpul regimul comunist a fost demarat un amplu program de retehnologizare, cu mari eforturi din partea populației.

În sistemul comunist a fost gândită o rețea de zece rafinării distribuite în funcție de specificul zonelor și a materiilor prime pe care le prelucrau: Astra Ploieşti, Vega Ploieşti, Steaua Română Câmpina, Rafinăria Dărmăneşti şi Suplacu de Barcău, de dimensiuni mai mici, dar și unități cu capacitate mult mai mare: Petromidia Năvodari, Petrobrazi Ploieşti, Arpechim Piteşti, Petrotel Ploieşti, Rafo Oneşti.

După 1989, situația rafinăriilor s-a schimbat dramatic.

În 1997, opt dintre rafinării au trecut pe cont propriu. Restul activelor, rafinăria Arpechim și Petrobrazi, au intrat în proprietatea Petrom, alături de fosta rețea Peco. Și tot Petrom a primit și dreptul exclusiv de a extrage țiței din câmpurile petrolifere identificate la ora aceea.

Astăzi, au mai rămas active în zona de rafinare doar Petrobrazi care aparține OMV Petrom, rafinăria Petrotel deținută de Lukoil, și Petromidia și Vega, unde pachetul majoritar de acțiuni aparține kazahilor de la Kaz Munai Gaz.

Recent, ministrul Energiei a făcut următoarele declarații:

Virgil Popescu, ministrul Energiei: «Ne-am pus aceste rafinării în mâinile unor privați, controlați din alte țări. Eu vreau să ne uităm în viitor, rafinăriile sunt private».

Domnule prim-ministru, noi vă propunem să ne uităm puțin în trecut, să găsiți vinovații și să-i faceți să plătească până la încheierea mandatului de prim-ministru. În caz contrar sunteți complice și veți răspunde în fața românilor.

Solicităm un tabel cu anul privatizării, ministrul decident, valoarea companiei, valoarea de vanzare si vinovații cu indicarea partidului din care acel ministru făcea parte, respectiv câti de la PSD căți de la PDL câți de la PNL, câți de la PMP, câți de la UDMR ori alte partide care au fost la guvernare?

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:

Sunteți de acord să demarați o amplă investigație a corpului de control al Primului Ministru față de declarația ministrului energiei că «rafinăriile României sunt controlate din alte țări» ori sunteți de acord să vă trimiteți parlamentarii la serviciu cu mandat special să voteze înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să analizeze privatizările de după 1989 și să stabilească vinovații privind devalizarea  resurselor țării?”, i-au transmis parlamentarii suceveni premierului Ciucă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.