Parlamentarii AUR de Suceava, respectiv deputații Florin Pușcașu și Dorel Acatrinei și senatorul Mircea Dăneasa, i-au adresat o întrebare premierului Florin Cîțu privind creșterea prețurilor la energie și gaze.
Astfel, în întrebarea transmisă de către cei trei parlamentari se arată că prețul energiei și al gazelor a explodar, având consecințe grave asupra cetățenilor români și a economiei. Cuplarea prețului din producția internă de gaze la prețul bursei de la Viena, fără stabilirea unui mecanism clar de protecție a economiei românești și a românilor, expune România, în prag de sezon rece, la o creștere a facturilor de circa 80%. În acest timp producția internă continuă să scadă, lucru care nu dă timp pentru aprovizionarea depozitelor pentru iarnă.
„Așa-zisa liberalizare a pieței energiei este o ultimă și devastatoare lovitură dată României și cetățenilor săi, țara noastră fiind unul dintre puținele state care-și poate asigura independența energetică din resursele proprii, având posibilitatea să mai și vândă și, cu toate acestea, a ajuns să aibă cele mai mar prețuri la gaze, benzină și motorină, ceea ce va afecta viața de zi cu zi a tuturor.
Aflăm că România plătește gazul de import mai scump, timp în care OMV, încălcându-și contractul, a scăzut exploatația din resurse proprii.
Rapoartele ANRE arată o situație alarmantă pe piața gazelor. Astfel, în primele 5 luni consumul intern a crescut cu 10%, importurile din Rusia s-au majorat cu peste 30%, exporturile de gaze din România au crescut de cca. 20 de ori, iar producția internă a scăzut.
Pe piețele internaționale prețul a explodat de la 18 euro pe MWh în primul trimestru al anului, iar pentru ultimul trimestru au ajuns la 47 euro MWh.
Analiza prețurilor din noile abonamente lansate de furnizori de gaze arată că scumpirile cu care s-ar putea confrunta populația sunt cu aproape 80% mai mari față de anul trecut.
Precizăm că nu suntem de acord cu faptul că singura soluție este legea consumatorului vulnerabil, câtă vreme nu se intervine asupra mecanismelor prezente mai sus, care distorsionează piața energiei și câtă vreme nu se găsesc soluții pentru exploatarea gazului românesc.
Românii, pe de o parte, cu aceleași salarii și aceleași pensii pentru că au fost înghețate de Guvern pentru anul 2021.
Față de această situație, vă rugăm să ne răspundeți la următoarea întrebare: Care sunt mecanismele prin care veți opri distorsionarea pieței de energie și ce soluții aveți pentru stoparea creșterii prețurilor la energie și gaze, având în vedere că România era prezentată la începutul anului fiind o țară cu independență energetică?”, se arată în întrebarea transmisă de către parlamentarii AUR de Suceava.
Lasa un raspuns