Parlamentarii AUR de Suceava, respectiv deputații Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu și senatorul Mircea Dăneasa, și-au prezentat raportul de activitate aferent primei sesiuni parlamentare a anului curent.

Trebuie precizat că activitatea parlamentarilor AUR de Suceava se circumscrie mijloacelor prevăzute de lege însemnînd formularea de întrebări și interpelări la adresa Guvernului României, a primului ministru și a miniștrilor pe problemele din aria de responsabilitate a acestora.

„Astfel, împreună ori separat, în prima sesiune parlamentară 01.02.2021-30.06.2021, parlamentarii AUR Suceava au adresat 50 de interpelări și întrebări,  din care, 5 la adresa primului ministru și 45 de întrebări și interpelări la adresa membrilor Guvernului precum și 4 declaratii politice.

De asemenea, împreună sau separat, parlamentarii AUR Suceava au avut 50 de initiative legislative, 40 de luări de cuvînt în plen și au ținut 105 audiențe pe problemele cetățenești din care o parte au fost preluate în întrebările și interpelările adresate membrilor Guvernului.

Cu privire la inițiativele legislative depuse de parlamentarii AUR Suceava dorim să menționăm următoarele:

1. Propunere legislativă pentru aprobarea obiectivului de investiții în infrastructură- AUTOSTRADA  A7, depusă la 19.01.2021, cu motivația că drumul european E 85 este denumit și ”drumul morții”, foarte mulți dintre concetățenii noștrii pierzîndu-și viața în accidente pe acest drum, 10 numai în luna iulie 2021. Românii așteaptă de 31 de ani această autostradă iar documentația tehnică este din nou întîrziată și nu este normal ca tronsonul Siret-Pașcani să fie scos din rețeaua internațională(traseul TEN-T) pentru că se pierd puncte la finanțare iar aprobarea PNRR este mult întîrziată din vina exclusivă a Guvernului. Traseul este printre cele mai intens circulate drumuri din țară și nu pare o prioritate pentru Guvernul Romaniei, fiind singura autostradă care nu este aprobată încă prin lege iar tronsonul Siret-Pascani a fost pierdut pe imensul drum al birocrațiilor de tot felul făcînd presa locală să precizeze că școlile sucevene vor organiza excursii cu elevii la Pașcani pentru ca sucevenii să viziteze autostrada A7.

Considerăm că toți parlamentarii indiferent de apartenența politică trebuie să-și dea mîna și să susțină aprobarea prin lege a acestui obiectiv de investiții vital pentru dezvoltarea Moldovei și Bucovinei.

 2. Propunere legislativă pentru introducerea disciplinei obligatorii în școli în invațământul primar și gimnazial: ALIMENTATIA SANATOASA.

Introducerea acestei materii obligatorii în scoli are menirea și nobilul rol de a învăța elevii despre cum pot face alegeri sănătoase pentru a avea o viață echilibrată, fericită și liberă. Se urmărește astfel promovarea unui stil de viață sănătos prin alimentație sănătoasă, adoptarea unui comportament responsabil referitor la sănătate, a comportamentelor de consum și bazele nutriției, a nivelurilor de energie, activitate și odihnă, igienă personală, sănătate emoțională și a stării de bine, atenție și concentrare, precum și dobândirea unui comportament ecologic și informații despre boli cauzate de nutriția precară și consum de substanțe toxice.

3. Propunere legislativă privind interzicerea vînzării activelor statului pe perioada pandemiei prin declararea unor companii ca fiind de siguranță națională. Am solicitat în expunerea de motive declanșarea unui referendum național prin care cetățenii să fie întrebați dacă doresc înstrăinarea activelor ori privatizarea în perioada pandemiei a activelor Hidroelectrica, CEC Bank, Tarom, Posta Română, CFR Marfă, Portul Constanța, Romgaz, CFR Calători, Transgaz, Nuclearelectrica, Compania Națională Aeroportul, etc.

4. Propunere legislativă pentru eliminarea sursei de finanțare de la bugetul de stat pentru partidelor politice prin abrogarea art.3 al.1 lit.d din Legea 334/2006 privind finantarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Referitor la interpelările adresate primului ministru acestea au vizat problematica drepturilor minerilor de la Mina Crucea, a locurilor de muncă și a preluării producției de uraniu la rezerva de stat precum și situația creată la Serviciul de Inmatriculări Auto și faptul că lipsa examinatorilor blochează un serviciu public de mai bine de 6 luni. De asemenea, a fost semnalată lipsa accesului României la facilitățile Spatiului Schengen care coroborat cu pachetele de mobilitate 1 și 2 ale Uniunii Europene crează blocaje de operare pentru transportul de mărfuri în dauna operatorilor români care devin astfel cetățeni europeni de mâna a doua.

Dintre   întrebările și interpelările adresate miniștrilor Guvernului României:

  1. Eliminarea discrepanțelor salariale și a inechităților din salarizarea sistemului bugetar.

  2. Cresterea pensiilor aflate sub valoarea coșului minim de consum.

  3. Oprirea distrugerii brandului Bucovina prin sancționarea vinovaților pentru amplasarea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș la care ministrul Mediului a răspuns că toate autorizațiile sunt în regulă și că cetățenii din zonă au fost avertizați că se va construi această groapă de gunoi pe Mestecăniș desi,în spetă,instanțele au redeschis dosarul penal.

  4. Problema gospodăririlor agricole de subzistență din Romania si scoaterea din sărăcie a țăranilor români care practică agricultura tradițională.

  5. Solicitare adresată Ministrului de Externe pentru a utiliza de urgență, canalele diplomatice față de violentele din regiunea Calais-Franta și modul de ajutorare concretă a familiei Spătaru față de moartea transportatorului Mihai Spataru care putea fi evitată dacă existau măsuri concrete de prevenire a violențelor exercitate de către migranții din zona Calais.

  6. Interpelare privind soluțiile pentru eficientizarea activității consulatului din Milano cu propuneri concrete venite de la diaspora românească în Italia.

  7. Solicitare privind intensificarea demersurilor Ministerului de Externe pentru ridicarea vizelor cetățenilor români care calatoresc în SUA.

  8. Cine răspunde pentru avarierea monumentului istoric ”Palatul Administrativ Suceava”.

  9. Stoparea impozitarii diurnelor în domeniul transporturilor care duce la ieșirea de pe piața europeană a întreprinzătorilor români, renegocierea pachetelor de Mobilitate 1 si 2 de către Romania în domeniul transporturilor și precizarea datei la care Romania va fi primită în spațiul Schengen.

  10. Drepturile minerilor de la Mina Crucea.

  11. Drepturile asistentilor maternali .

  12. Drepturile persoanelor care au suferit un accident de muncă în afara țării.

  13. Trimiterea corpului de control al Primului Ministru la Mina Crucea.

  14. Recuperarea prejudiciului găsit de Curtea de Conturi la Primaria Scheia.

  15. Solicitarea demiterii prefectului de Suceava pentru decizia de a chema la serviciu penalii de la înmatriculări auto în condiții de contradictorialitate cu DNA.

  16. Solicitarea de demitere a Ministrului Afacerilor Interne pentru misiunea operativă împotriva protestelor antiguvernamentale”, se arată în raportul de activitate a parlamentarilor AUR de Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.