Parlamentarii AUR de Suceava, respectiv senatorul Mircea Dăneasa și deputații Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au adresat o interpelare premierului Nicolae Ciucă, prin intermediul căria i-au solicitat acestuia să precizeze când va fi demis ministrul Justiției.

„La investirea dumneavoastră în functia de prim-ministru ati depus următorul jurământ față de țară, cu mâna pe Biblie:

«Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!».

De asemenea, jurământul cu mâna pe Biblie  face un apel la constiintă si la faptul că  o să vă veți ține jurământul, domnule Prim-ministru, și nu veți schimba marturia ori biblica dumneavoastră investire într-un sens sau altul și  «datorită» acestui jurământ cu mâna Biblie. Temeiul  pe care il invocăm în argumentare este: Vechiul Testament (Levitic 19:12) si Noul Testament (Matei 5: 34-37/2 Corinteni 1: 17/ Iacov 5: 12). 

Se ajunge astfel ca, însusi Dumnezeu să fie luat drept martor al faptelor dumneavoastră mai mult sau mai putin mincinoase, cum este și cazul recentelor decizii privind slăbirea autorității Constituției României.

Eliminarea sancțiunii pentru nerespectarea de către judecători și procurori a deciziilor Curţii Constituţionale şi a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii(RIL) ori în dezlegarea unor chestiuni de drept(HP) (L612/2022) constituie un atentat la supremația Constituției și la independența României.  

Votarea în Senat, la inițiativa PNL, a unor amendamente la Proiectul de lege privind statutul judecătorilor și procurorilor (L612/2022) care anulează în mod direct ordinea juridică națională construită în jurul supremației Constituției este o “vânzare de țară”.

Potrivit art. 1 alin. 5 din Constituția României, respectarea Constituţiei și a supremaţiei sale de către toate autoritățile, instituțiile și persoanele este obligatorie. Potrivit art. 147 alin. 4 din Constituție, deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii.

În vederea garantării acestui primat al Constituției României în sistemul juridic românesc încă din 2012 în Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost introdusă expres, la inițiativa chiar a ministrului justiției de atunci, același ca cel de acum, Marian-Cătălin Predoiu,  obligația judecătorilor și procurorilor de a respecta deciziile Curții Constituționale, nesocotirea acestora fiind considerată abatere disciplinară (art. 99 lit. ș).

În mod complet surprinzător, prin noul proiect de lege privind statutul judecătorilor și procurorilor (L612/2022), același Cătălin-Marian Predoiu propune eliminarea abaterii disciplinare constând în nerespectarea deciziilor Curții Constituționale și a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii. Din expunerea de motive și din intervențiile publice ale acestuia reiese că propunerea este făcută pentru a se garanta supremația dreptului Uniunii Europene respectiv a Hotărârilor CJUE în fața Constituției și legislației României. Altfel spus, în caz de conflict între o normă europeană sau o hotărâre judecătorească a CJUE și Constituția României, judecătorii trebuie să aibă posibilitatea să nesocotească dispozițiile constituționale naționale fără riscul de a fi supuși unei sancțiuni disciplinare. Constituția României și deciziile Curții Constituționale devin opționale pentru judecători.

Propunerea de eliminare a abaterii disciplinare constând în nerespectarea deciziilor Curții Constituționale primește aviz negativ de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Superior al Magistraturii, ambele autorități arâtând că este vădit neconstituțională, și este respinsă categoric instituțiile din sistemul judiciar, inclusiv de către ÎCCJ, de asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor ori de alte organizații neguvernamentale.

În sfârșit, această abatere disciplinară (fostul art. 99 lit. ș din Legea nr. 303/2004) a făcut obiectul controlului de constituționalite, Curtea Constituțională arătând expres în Decizia nr. 2/2012 că un cadru legislativ care ar permite ignorarea, eludarea sau cenzurarea de către instanțele judecătorești a deciziilor pe care ÎCCJ sau Curtea Constituțională le pronunță în exercitarea competentelor lor constituționale nu este compatibil cu principiile statului de drept enunțate de art. 1 din legea fundamentală.

În ultima ședință a Comisiei speciale parlamentare pentru legile justiției, în mod complet neașteptat și în perplexitatea deplină a reprezentanților conducerii ÎCCJ, a CSM și a asociațiilor profesionale ale magistraților, fără dezbateri și la propunerea PNL-USR  s-a revenit la forma inițială a proiectului de lege, fiind eliminată abaterea disciplinară constând în nerespectarea deciziilor Curții Constituționale și a deciziilor ÎCCJ.

În data de 17.10.2022  Proiectul de lege privind statutul judecătorilor și procurorilor (L612/2022) se află pe ordinea de zi a Plenului Senatului (pct. 3), ca prioritate legislativă a Guvernului și în procedură de urgență. Forma în care va fi supus acest proiect votului final senatorilor României este inadmisibilă și constituie o gravă  și nereparabilă eroare. 

Domnule Prim-ministru, aveti obligația morală și datoria față de popor să împiedicati siluirea Constituției și principiilor sale si trebuie sa renuntati la înlăturarea răspunderii juridice a magistraților pentru nerespectarea deciziilor Curții Constituționale și a deciziilor ÎCCJ date în interesul legii sau în rezolvarea unor chestiuni de drept.  

Acest lucru se reflectă și în conținutul jurământului pe care l-ați depus în vederea validării mandatului pe care îl exercitați, jurând solemn să respectați Constituția, să apărați democrația precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

Fată de această situatie vă adresăm următoarea interpelare: Sunteti constient de obligațiile care vă revin din perspectiva datoriei de fidelitate față de valorile Constituției României și faptul că trebuie să aveți un comportament activ pentru apărărarea supremației Curții Constituționale și a obligativității deciziilor Curții Constituționale?. Ce vi se pare mai grav încălcarea jurămîntului față de țară sau faptul că încălcați ”biblica dumneavoastră investire” atunci când mutilați Constituția României? In cat timp il veti demite pe ministrul Justitiei, Catalin Predoiu și în cît timp veți mandata parlamentarii PNL să anuleze amendamentul otrăvit?”, se arată în textul interpelării.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.