Astăzi, 14 decembrie, la ora 12, doisprezece dintre proaspeții parlamentari de Suceava și-au ridicat certificatele constatatoare de la Biroul Electoral Județean Suceava. Au lipsit secretarul general și secretarul general adjunct al PDL, Gheorghe Flutur și Ioan Bălan, dar și președintele executiv al PSD Suceava, Ovidiu Donțu, ales senator în colegiul 3, președintele Partidului Verde, Ovidiu Iane, ales deputat în colegiul 7, Eugen Bejinariu, ales deputat în colegiul 8.

Ceremonia a început cu mulțumirile președintelui Biroului Electoral de Circumscripție Suceava, Marcel Nechita, adresate competitorilor. Decernarea certificatelor s-a făcut în ordinea alfabetică pentru a se evita comentarii.

Prima care și-a ridicat certificatul a fost Sanda-Maria Ardeleanu, care a fost realeasă deputat în colegiul 1 Suceava, dublând mandatul câștigat în colegiu de  Alexandru Băișanu.

A urmat liderul PNL Ștefan Alexandru Băișanu, care a mulțumit celor care au participat la vot, promițând că parlamentarii suceveni vor urmări, împreună cu primarul și președintele Consiliului Județean, doar binele cetățenilor.

Printre cei mai coerenți în discurs a fost deputatul Cezar Cioată, candidat din partea  PP-DD-ului, care a promis că va face tot ce trebuie ca locuitorii din Vatra Dornei să trăiască mai bine.

Cel mai tânăr deputat, Radu Surugiu, a vorbit despre misiunea pe care orice deputat o are pentru colegiul în care a fost ales. Deputatul reales pe colegiul 5, Ioan Stan, a promis  locuitorilor din acest colegiu că va face mai mult decât în mandatul trecut și nu îi va uita nici pe cei din municipiul Fălticeni.

O prezenţă deloc de trecut cu vederea a fost cea a senatoarei Vasilica Steliana Miron, din partea PP-DD-ului, care a spus că speră să facă față acestei funcții și că va face tot ce îi stă în puteri în interesul celor care au votat-o. Colegiul de Senat 1 va avea doi senatori: Vasilica Steliana Miron (PP-DD) şi vicepreședintele PSD de Suceava Neculai Bereanu. Acesta a câștigat colegiul cu 60% din voturi.

Nu toți dintre cei care și-au ridicat certificatele  au ținut să vorbească. Poate că au considerat că vorba multă strică și că mai degrabă munca pentru colegiu și țară contează. Printre cei cei care nu au scos un cuvânt se numără Eugen Uricec, Dumitru Pardău, Neculai Bereanu și Constantin Galan.

În județul Suceava sunt 10 colegii de deputat, din care nouă au fost câştigate cu peste 50 la sută din voturi de candidații USL. Cei 9 sunt Alexandru Băişanu (PNL), Gavril Mîrza (PSD), Eugen Uricec (PSD), Ioan Stan (PSD), Constantin Galan (PNL), Ovidiu Iane (Partidul Verde), Eugen Bejinariu (PSD), Dumitru Pardău (PNL) şi Radu Surugiu (PNL), iar al zecelea colegiu a fost obținut  de candidatului ARD, deputatul PDL Ioan Bălan. Bălan a câştigat mai multe voturi decât candidatul USL Paul Rusu, președintele PC Suceava. În urma redistribuirii voturilor au fost înfiinţate două noi posturi de deputat care au fost atribuite consilierului judeţean Cezar Cioată (PP-DD) și deputatului PDL Sanda Maria Ardeleanu.

La Senat, trei dintre cei cinci senatori au câștigat cu peste 50 la sută din voturi. Aceștia sunt vicepreședintele PSD Suceava Neculai Bereanu, președintele executiv al PSD Suceava Ovidiu Donțu (PSD) și prim-vicepreședintele filialei PC Mihai Neagu. Al patrulea mandat a revenit președintelui PDL Gheorghe Flutur care a scos 42,67 la sută din voturi, cel mai mare scor electoral obținut în țară de un candidat din partea ARD-ului. Datorită scorului bun obținut, în urma redistribuirii naționale, a mai fost înființat un post de senator pentru candidatul PP-DD din colegiul nr. 1, Vasilica Steliana Miron.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.