Joi, 7 februarie, la împlinirea a 104 ani de la nașterea Patriarhului Teoctist Arăpașu, la Mănăstirea Putna s-a săvârșit slujba parastasului pentru cel care este considerat al treilea mare ctitor al acestui sfânt locaș.

„Patriarhul Teoctist l-a iubit mult pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Între sfinții și eroii românilor, îl așeza la loc de frunte: „Să păstrăm demnitatea pe care ne-a lăsat-o domnitorul, curajul său, cuprinderea sa, cuprinderea credinței adevărurilor religioase. Să știm unde-i ușa bisericii, și ușa e Hristos”.

Lucrarea de cea mai mare anvergură prin care Patriarhul Teoctist se înscrie în rândul ctitorilor Putnei este Casa Domnească. Conform pisaniei, înălțarea ei s-a făcut „cu întreaga cheltuială a Mitropoliei Moldovei și cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului mitropolit Teoctist”. În Arhiva Mănăstirii Putna se păstrează fotografii care îl înfățișează în diferite vizite de lucru pe șantier, alături de părinții mănăstirii”, transmit reprezentanții Mănăstirii Putna.

În 1992, ca patriarh al României, Patriarhul Teoctist a prezidat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care hotărât canonizarea Sfântului Ștefan cel Mare în 21 iunie, și a proclamat solemn canonizarea la Mănăstire Putna, pe 2 iulie 1992.

Ultima vizită la Putna a avut loc în 2 iulie 2004, cu prilejul Marii Sărbători de împlinire a 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a sfântului Ștefan.

La sfârșitul participării la sărbătoare a însemnat în Cartea de onoare cuvintele testamentare ale dragostei sale pentru Putna și a activității ctitoricești de aici: „Ducem în inimă și în suflet icoana Ortodoxiei pe care am văzut-o la Sfânta Mănăstire Putna”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.