Luni, 4 aprilie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a sesizat Tribunalul Suceava cu o cauză în care a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate, a cinci inculpați, pentru săvârşirea infracțiunilor de luare de mită, furt și înșelăciune, după cum urmează:

O inculpată – pentru săvârşirea a 36 (treizeci și șase) infracțiuni de luare de mită. În sarcina acesteia s-a reținut că în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, în perioada februarie – aprilie 2020, a pretins și/sau primit de la un număr de 36 aparținători ai persoanelor decedate, sume de bani cuprinse între 20 și 350 lei sau alte bunuri, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea, îmbălsămarea, spălarea, îmbrăcarea, cosmetizarea, pulverizarea de produse biocide (formolizarea) trupurilor persoanelor decedate, efectuarea procedurii de identificare și predarea către aceștia.

De asemenea, la data de 04.04.2020, inculpata și-a însușit suma de 600 lei dintre bunurile unei persoane decedate, bunuri pe care aceasta ar fi trebuit să le predea persoanei împuternicite de familie să le ridice.

Un inculpat – pentru săvârşirea a 7 (șapte) infracțiuni de luare de mită. În sarcina acestuia s-a reținut că în perioada martie – aprilie 2020, în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, singur sau împreună cu alți inculpați, a pretins și/sau primit de la un număr de 7 (șapte) aparținători ai persoanelor decedate sume de bani cuprinse între 50 și 200 lei sau alte bunuri, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea, îmbălsămarea, spălarea, îmbrăcarea, cosmetizarea, pulverizarea de produse biocide (formolizarea) trupurilor persoanelor decedate, efectuarea procedurii de identificare și predarea către aparținători, solicitând/acceptând recompensarea activității efectuate sau plată pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

De asemenea, s-a mai reținut în sarcina inculpatului că la data de 04.04.2020, i-a oferit primei inculpate sprijin moral pentru însușirea de către aceasta, fără drept, a sumei de 600 lei dintre bunurile unei persoane decedate, sumă care ar fi trebuit predată persoanei împuternicite de familie să le ridice, inculpatul pulverizând produse biocide pe trei bancnote de câte 50 lei restituite persoanei împuternicite după ce și-a păstrat suma de 600 lei, inculpata fiind astfel încurajată de acesta, care se afla lângă ea în momentul însușirii sumei de bani.

O inculpată – pentru săvârşirea infracțiunii de  luare de mită. În sarcina acesteia s-a reținut că la data de 14.03.2020, în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava a primit, împreună cu cel de-al doilea inculpat, suma de 150 lei de la fiul unei peroane decedate, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea și eliberarea trupului acesteia, respectiv pentru serviciile prestate de îmbălsămare, spălare, îmbrăcare, cosmetizare, efectuarea procedurii de identificare și predarea cadavrului.

O inculpată – pentru săvârşirea infracțiunii de  luare de mită. În sarcina acesteia s-a reținut că  la data de 24.03.2020, în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, a pretins sume de bani de la fiul unei peroane decedate,  în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea și eliberarea trupului acesteia,  primind suma de 100 lei pentru serviciile prestate de pulverizare produse biocide (formolizare), efectuarea procedurii de identificare și predarea cadavrului.

O inculpată – pentru săvârşirea infracțiunilor de  luare de mită. În sarcina acesteia s-a reținut că perioada martie – aprilie 2020, în calitate de îngrijitoare în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, singură sau împreună cu ceilalți inculpați, a pretins și/sau primit de la un număr de 4 (patru) aparținători ai persoanelor decedate sume de bani cuprinse între 50 și 100 lei sau alte bunuri în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de ajutare a autopsierilor la manipularea cadavrelor pacienților decedați pentru efectuarea procedurilor de spălare, îmbrăcare, cosmetizare, formolizare, identificare și predarea cadavrului, solicitând/acceptând recompensarea activității efectuate sau plată pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

De asemenea, s-a mai reținut că la data de 30.03.2020, a indus în eroare o  persoană vătămată, spunându-i că pentru ridicarea de la morgă a unei persoanei decedate trebuie să cumpere un  prosop, un gel de duș și o lamă de ras pentru a „spăla persoana decedată și a o îngriji, pentru că așa cere protocolul”, în condițiile în care aceste proceduri nu puteau fi efectuate întrucât pacientul figura în evidențe ca fiind decedat din cauza infectării cu virusul Covid, iar persoana vătămată a cumpărat bunurile solicitate și i le-a dat inculpatei, fiind prejudiciată cu contravaloarea acestor produse în sumă de aproximativ 30 lei.

În cursul urmăririi penale s-a dispus față de prima inculpată luarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 08.03.2022 precum şi instituirea unor obligații.

De asemenea, în cursul urmăririi penale, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului în vederea confiscării, asupra bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, aparținând aceleiași inculpate până la concurența sumei de  5.485 lei, precum și asupra bunurilor mobile şi imobile (bunuri prezente sau viitoare) aparținând celui de al doilea inculpat, până la concurența sumei de  2.050 lei, fiind aplicat sechestru asigurător asupra câte unui autoturism al fiecăruia dintre aceștia.

Cauza a fost instrumentată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, cu sprijinul unor lucrători de poliție judiciară din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, al unor subunități de poliție de pe raza județului Suceava, precum și din cadrul Direcției Generale Anticorupție-Serviciul Județean Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

One Response

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.