Marți, 14 martie, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” din cadrul Centrului Eparhial Suceava, a avut loc lansarea albumului „Tezaur huțul” al tânărului etnolog Petru Paul Torac, consilier în cadrul compartimentului de cultură al Primăriei Brodina.

Astfel, în prezența a numeroase personalități din domenii diverse, dar și cu participarea oficialităților din județul Suceava, au fost puse în valoare particularitățile etniei huțule, valorile, credințele și obiceiurile acestor vrednici locuitori ai Bucovinei.  Între cei prezenți s-au numărat și vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, managerul Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, scriitorul Casian Balabasciuc, dar și primarul comunei Brodina, Vasile Uhliuc.

Albumul foto-etnografic „Tezaur huțul” reprezintă oglindirea unei frânturi din osteneala lui Paul Torac, a cărui familie deține o colecție impresionantă de obiecte tradiționale, de la costume populare specifice huțulilor la obiectele care se regăseau acum mai bine de o sută de ani în casele gospodarilor de pe aceste meleaguri. Autorul dorește să transmită prin acest album frânturi din credința, tradițiile și meșteșugurile înaintașilor, moștenire pe care se simte dator să o dăruiască și generațiilor de astăzi.

Evenimentul, moderat de pr. dr. Constantin Oprea, consilier al Sectorului Cultural al Centrului Eparhial Suceava, a debutat cu prezentarea Angelei Paveliuc Olariu, doctor în etnologie, cea care a semnat și Cuvântul înainte al albumului.

„Pe lângă meritul pasiunii dovedite prin alcătuirea colecției ce cuprinde exponate aparținând diferitelor compartimente (port popular, obiecte de podoabă, textile de interior, obiecte din lemn și os, ouă încondeiate) toate provenind din Brodina – Bucovina, satul natal, autorul dovedește și o orientare temeinică în domeniul civilizației tradiționale materiale și spirituale a comunității amintite, realitate vădită prin textele explicative ce însoțesc imaginile din albumul care ilustrează pe deplin însușirea unor cunoștințe de bază referitoare la materia primă, la tehnicile de lucru, la semnificația decorului alcătuit din motive ornamentale cu o simbolistică evidențiată de fiecare dată de către autor ca fiind proprie artei huțulilor, simbolistica ce transmite din generație în generație un mesaj – ca o adevărată scriere al cărei înțeles autorul îl explică de fiecare dată. Materialul ilustrativ apare ordonat riguros în funcție de cuprinsul colecției, aceasta impunând o expunere aerată a imaginilor foto pentru fiecare capitol. Așa se explică faptul că portul popular femeiesc și cel bărbătesc ocupă un spațiu generos în album, motivat fiind de numărul mare al pieselor ce aparțin costumului tradițional, de valoarea și autenticitatea lor începând cu materia primă (in, cânepă, bumbac, pânză țesută în stative, continuând cu decorul realizat din motive tradiționale redate stilizat, obținându-se în final compoziții de mare frumusețe. Paul Torac expune niște considerații foarte importante, iar  apariția unei cărți noi înseamnă un strop de veșnicie”, a spus doctorul în etnologie Angela Paveliuc Olariu.

Festivitatea de lansare a continuat cu discursul prof. univ dr. Gheorghe Onișor, de la Universitatea „Ștefan cel Mare din Suceava”,care și-a anunțat intenția de a propune acest material, extraordinar de valoros pentru ceea ce înseamnă istoria acestei etnii, pentru Premiul „Dimitrie Cantemir” al Academiei Oamenilor de Știință din România.

A urmat cuvântul lect. univ. dr. Călin Horia Bârleanu de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării din cadrul  Universității „Ștefan cel Mare din Suceava”, care  a remarcat faptul că prin acest album, mărturie a tezaurului din Colecția etnografică Paul Torac, se transmit o parte dintre valorile și identitatea comunității de huțuli de pe meleagurile noastre.

„Paul Torac reușește să scrie un testament al etniei huțule. De aceea, patrimoniul acestuia trebuie analizat”, a spus lect. univ. dr. Călin Horia Bârleanu, care a adăugat că „Mă bucur că CJ Suceava susține cultura”.

Apărut la Editura Lidana în anul 2022, albumul foto-etnografic este un proiect editorial realizat cu sprijinul Consiliului Județean Suceava și al Centrului Cultural „Bucovina”, iar imaginile care prezintă obiectele din Colecția etnografică Paul Torac au fost fotografiate de Ștefan Chichioacă.

Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, a vorbit despre importanța valorilor satului românesc și despre zestrea Bucovinei, amintind că cele 12 etnii ale nordului țării noastre au trăit mereu în unitate și armonie. Mai mult, a fost amintit faptul că marele compozitor Ciprian Porumbescu s-a născut în 1853 la Șipotele Sucevei, sat de huțuli, anul acesta fiind declarat la nivel național drept „Anul cultural Ciprian Porumbescu”.

Paul Torac: „Trebuie să înflorești în locul în care ai fost sădit”

Tânărul etnolog Paul Torac a descris în discursul său etnia huțulă căreia îi aparține, subliniind că acești oameni ai munților misterioși și credincioși trebuie puși în valoare. Totodată, el a mulțumit tuturor celor prezenți, dar și autorităților care au susținut proiectul lui.

„Mulțumesc lui Dumnezeu că, iată, v-a adunat aici împreună să ne bucurăm de o frântură din frumusețea huțulilor, oamenii munților, misterioși și discreți, harnici, gospodari și credincioși. Pe parcursul anilor am frecventat o școală specială la Brodina în inima ținutului huțul, sau mirificul tărâm dintre păduri, cum îmi place mie să spun, unde am învățat cum se înmulțesc talanții și cum trebuie să înflorești în locul în care ai fost sădit. Aici, ani la rând, am strâns obiecte pe care și-au lăsat amprenta huțulii, punând bazele unei colecții etnografice alături de familia mea, pentru că da, în spatele unui copil lumină se află un părinte soare. Îi mulțumesc lui Dumnezeu care a fost atât de generos să facă din mine un om care dintr-o dată primește atâta laudă și atâta simpatie. Sunt si eu un om care dau mult, mult suflet și multă inimă și vă mulțumesc ca ați venit să descoperiți frumuseți ale huțulilor”, a spus emoționat Paul Torac.

Un moment special a fost oferirea celei mai înalte distincții a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Ordinul „Crucea Bucovinei”, Angelei Paveliuc Olariu și lui Petru Paul Torac, pentru „remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment foarte emoționant, respectiv cu interpretarea renumitei Balade a compozitorului de geniu Ciprian Porumbescu de către Sebastian Pitic din Vicovu de Sus.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.