Acum câteva săptămâni primarul Ion Lungu anunța că tinerii suceveni care vor să cumpere o locuință ANL vor putea face acest lucru și în rate.

Criteriile existau încă de atunci, dar nu se știa exact cum se va proceda. Pentru ca lucrurile să decurgă cât mai ușor, la primărie s-a cumpărat un soft care va putea calcula ratele cumpărătorilor în funcție de datele introduse.

„Am cumpărat acel soft pentru posibilitatea de cumpărare în rate a apartamentelor ANL, cu 5.480 de lei. Vom intra cu aprobarea regulamentului care este finalizat, în următoarea ședință de Consiliu Local, și sigur cu restul actelor necesare pentru cumpărarea acestor locuințe. Până intrăm noi, pe data de 26, eu cred că tinerii care sunt interesați să cumpere o locuință pot să se adreseze la Serviciul pentru Spațiul Locativ”, informează Lungu.

În principiu, cei care vor să cumpere o locuință din blocurile ANL, vor avea nevoie de o documentație specială, așa cum explică și administratorul șef.

„De acolo (Serviciul pentru Spațiul Locativ –n.r.) vor putea afla că documentația necesară va conține: o cerere tip de cumpărare locuință, actele necesare care trebuiesc, cerere tip, copie după cartea de identitate pentru soț și soție, certificat de naștere pentru copii acolo unde este cazul, adeverința de venit brut este foarte importantă, adeverința din care să rezulte achitarea la zi la întreținere și chitanță pentru achitarea chiriei și a taxei de salubritate și poate cel mai important o declarație autentificată la notar în care să rezulte că soțul/soția nu au alte proprietăți și pot cumpăra aceste locuințe”, explică primarul Ion Lungu.

De asemenea, tinerii trebuie, în primul rând, să îndeplinească câteva criterii fără de care nu vor putea cumpăra apartamentele în rate. Aceste criterii sunt deja cunoscute, tinerii trebuie să nu fie proprietari de locuințe sau terenuri, fie ele proprietate privată sau repartizate de la primărie, venitul mediu brut pe familie să nu depășească venitul mediu brut pe economie, contractul de închiriere să fie valabil și fără debite restante la chirie.

„Modalitatea de achiziționare a apartamentului ANL poate fi cu plata integrală cash, cu banii jos, de asemeni prin cont bancar, sau în rate lunare egale, inclusiv dobânda aferentă care rămâne neschimbată pe toată perioada – va fi dobânda BNR plus 2%. Modalitatea de achitare a ratelor lunare egale poate fi făcută în mai mulți ani: în 15 ani pentru cei care au un venit cu 80% mai mare decât venitul mediu brut pe economie, maximum 20 de ani pentru cei care au un venit cu mai puțin de 50% mai mare decât venitul de referință și maximum 25 de ani pentru cei care au un venit și mai mic”, detaliază Lungu.

Dar, dacă aceste criterii sunt îndeplinite, atunci tinerii pot cumpăra o locuință de la stat, la un preț ceva mai mic decât piața liberă.

„Deci eu le-aș recomanda celor care doresc să cumpere aceste locuințe să vină deja la primărie, să își pregătească documentele, noi vom intra în ședința de Consiliu Local cu documentele, cu regulamentul și anexele la regulament, în așa fel încât de la 26 mai să se poată cumpăra aceste locuințe. Sunt foarte multe solicitări și de foarte mult timp tinerii așteaptă acest lucru”, îndeamnă Lungu tinerii doritori.

Dacă este adevărat că sunt și au fost foarte multe solicitări de cumpărare, atunci apartamentele ANL ar trebui să se vândă ca pâinea caldă, având în vedere că există un număr limitat.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.