În culisele noului PNL se pregătește intens intrarea la guvernare, după dărâmarea cabinetului condus de Victor Ponta.

Surse, atât din PNL, cât și din PDL, care fac parte din conducerea noului partid au precizat, în exclusivitate pentru PSnews.ro, că în aceste zile se vorbește intens cu privire la cine ar putea face parte din viitorul executiv, în cazul în care reușesc să dărăme cabinetul Ponta la finalul lunii februarie.

Condiția obligatorie impusă de mai mulți lideri din vechiul PNL pentru partenerii din PDL este aceea ca niciun fost ministru din cabinetele Boc sau MRU să facă parte din noul executiv, raționamentele din spatele acestei decizii fiind legate de asocierea acestora cu falimentul României și tăierile de salariu. Cătălin Predoiu încearcă să obțină derogare de la această condiție, dar pare că va fi lăsat în offside. Tot mai mulți lideri ai noului PNL spun că acesta nu va fi premier al viitorului executiv. Totuși, acesta ar fi lăsat în afara poziției de premier și ar urma să devină vicepremier și respectiv ministru al Justiției, portofoliu pe care l-a ocupat atât în Guvernul Tăriceanu, cât și în cel condus de Emil Boc.

Potrivit unor informații recente, corelate cu noua poziție a acestuia, premier ar urma să fie Mihai Răzvan Ungureanu, consilierul onorific al lui Klaus Iohannis.

După ce senatorul PNL a devenit oficial mâna dreaptă a lui Iohannis și mai ales după ce acesta s-a afișat cu șeful statului duminică la Paris, numele lui MRU pare să fie pe buzele mai multor lideri din PNL și PDL, chiar dacă acest scenariu nu le surâde în niciun fel.

Un parlamentar PDL a precizat pentru PSnews.ro că ”vizita lui MRU alături de Klaus Iohannis a semănat cu vizita viitorului tandem Președinte – Premier.”

”Faptul că s-a dus la Paris cu Iohannis înseamnă mult mai mult decât o simplă vizită. Mie îmi seamănă cu o vizită a viitorului tandem care va conduce România. Gândiți-vă că Iohannis a fost singurul care a venit însoțit la Elysee. Toți cei de acolo care nu au cum să știe cine este MRU sigur și-au imaginat că Iohannis a venit cu premierul României. De Ponta știau doar câțiva că este adevăratul premier. Ceilalți și-au imaginat că Iohannis a venit cu premierul”, a precizat un parlamentar PDL pentru PSnews.ro.

Pe lângă numele celor doi și anume MRU și Predoiu, în cazul în care vor reuși să obțină derogare de la condiția ca niciun fost ministru din Guvernele Boc să preia noi portofolii, în PDL sunt pregătiți pentru intrarea în Guvern mai mult nume. De exemplu, Andreea Paul ar urma să preia economia, iar Raluca Turcan încearcă să își asigure portofoliul Culturii.

Un nume cu greutate, care aproape sigur va ”popula” viitorul cabinet este finul lui Băsescu și un apropiat al lui Sorin Blejnar, Gheorghe Falcă. Acesta din urmă este cerut cu insistență la București de mai mulți lideri PDL, printre care și de MRU. Falcă își face deja bagajele pentru a veni la București și se pregătește să preia Administrația și Internele. Totuși, controversele din jurul său și chiar relația de rudenie avută cu Băsescu ar putea să îi dea planurile peste cap.

Un nume surpriză care își cere drepturile după munca depusă în campania lui Iohannis ar fi tânărul Sorin Moldovan, cel care conduce tineretul democrat – liberal și care revendică Ministerul Tineretului și Sportului. Un alt nume luat în calcul în PDL pentru a se ”înregimenta” în viitorul cabinet este cel al lui Radu Carp. Acesta din urmă este profesor universitar pe relații internaționale și este un nume proaspăt, necunoscut, care ar putea reprezenta un avantaj. Un alt nume, din aripa PDL, care ar urma să fie propulsat în viitorul executiv este cel al lui Radu F. Alexandru. Acesta își dispută Ministerul Culturii cu Raluca Turcan.

În viitorul Guvern ar urma să fie prezentă și Claudia Boghicevici, cea care este favorită să preia Ministerul Muncii. Aceasta este unul din deputații care s-au remarcat prin demersuri legislative legate de zona socială și este în cărți pentru un post de ministru, în cazul în care va pica cabinetul Ponta.

Probleme serioase și tensiuni uriașe între PNL și PDL vor apărea în momentul în care mai mulți grei ai PDL vor bate cu pumnul în masă și vor solicita portofolii ministeriale.Totuși, aceștia se vor lovi de condiția impusă de cei din vechiul PNL, legată de interdicția ca orice ministru din Guvernele Boc să mai facă parte dintr-un viitor executiv.

Sulfina Barbu, un nume cu greutate al PDL, nici nu concepe să nu fie prezentă în viitorul executiv, ne-au precizat aceleași surse. În aceeași situație este și Anca Boagiu, cea căreia îi este atât de dor de portofoliul Transporturilor, așa cum ne-au mai precizat aceleași surse . Și Gheorghe Ialomițianu, fostul șef al Finanțelor revendică un post guvernamental dar sunt șanse extrem de slabe având în vedere că de numele acestuia sunt legate tăierile de salarii și situația economică dezastruoasă din Guvernarea Boc.

Rămâne de văzut cum va evolua situația și ce nume vor scoate la înaintare cei din PDL pentru a face parte din viitorul Guvern.

Cert e că, în urma unor discuții cu lideri din vechiul PNL, nerespectarea condiției ca niciun membru din cabinetele Boc să facă parte din viitorul Guvern ar putea arunca în aer, la propriu, fuziunea PNL- PDL. Unul din deputații vechiului PNL ne-a explicat că nerespectarea acestei condiții ar putea duce la ruperea fuziunii dintre cele două partide.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.