După ce în cursul săptămânilor trecute Consiliul Județean Suceava, prin președintele Gheorghe Flutur, a semnat contractul privind modernizarea  Axei strategice Suceava – Iași, pe tronsoane care includ Suceava – Ipotești-Bosanci – Udești – Liteni – Dolhasca până la limita cu județul Iași și Suceava – Moara – Frumoasa – Liteni/Moara – Zaharești – Stroiești – Costâna până la Dărmănești, luni, 4 mai a fost predat amplasamentul pentru drumul Teșna-Coșna, cu o lungime de peste 8 km.
Proiectul intitulat „Modernizare DJ 172D, Teșna – Coșna” va fi finalizat în circa 24 de luni, urmând a deservi una dintre cele mai pitorești zone din județul Suceava.
Pe celelalte șantiere ale drumurilor contractate prin PNDL de Consiliul Județean se lucrează.
Astfel că la nivelul lunii aprilie a.c., s-au executat lucrări de asfaltare pe DJ 178C, Rădăuți – Frătăuții Vechi – Frătăuții Noi – Bilca – Vicovu de Sus,  gradul de realizare fiind de 12%. Proiectul este executat de două firme din Suceava, iar valoarea acestuia este de 78.891.241,90 lei. Cel mai lung drum județean, din cadrul PNDL 2, contractat de CJ Suceava are o lungime de 21,476 km și va avea o structură rutieră modernă din asfalt. Pe lângă o fundație solidă lucrarea va beneficia și de lucrări de colectare și evacuare a apei pluviale. Totodată, se vor executa și podețe, iar două poduri noi le vor înlocui pe cele existente, dalate. Pentru un număr de zece poduri din beton armat, se vor executa lucrări de reparații. Durata proiectului cuprinde termenul de 36 de luni,  finalizarea fiind la data 26.11.2022.

Cea mai avansată lucrare a CJ Suceava prin PNDL II este asfaltarea DJ 155 B, Urecheni –Timișești – Boroaia, unde firma care lucrează la proiect a reușit să execute 36% din lucrarea de modernizare. Aici lucrează la proiect o asociere formată din două firme,  termenul de finalizare fiind la data de 18 martie 2021. Valoare proiectului este de 17.984.833,7 lei. Lungimea drumului care va fi modernizat va fi de 5,42 km cu un strat de uzură 4 cm. Lățimea părții carosabile va fi de 6 m, iar platforma drumului va avea 8 metri. Totodată, vor fi construite podețe care vor traversa drumul județean, dar și podețe pentru intrarea în curțile cetățenilor. De-a lungul proiectului se vor executa circa 7,3 km de șanțuri din beton.

Un alt drum județean extrem de pitoresc ce va lega Țara de Sus a Moldovei de Ardeal este drumul DJ 174 dintre comuna Panaci și localitatea Bilbor din județul Harghita. Drumul este de o importanță foarte mare, deoarece ar reduce distanța dintre Topliţa şi Vatra-Dornei. Pe actuala configurație rutieră pe DN 15, până la viaductul de la Poiana-Largului, peste „coada” lacului de acumulare Bicaz, iar apoi pe DN 17 A, pe Valea Bistriţei, sunt aproximativ 155 de km. Noua cale rutieră prin Bilbor, peste Vămanu, prin comuna Pănaci, ar reduce distanța la mai mult de jumătate, fiindcă între Vatra-Dornei şi Toplița, prin Bilbor, sunt doar 68,1 de km.

În acest mod, comuna Panaci ar înceta să mai fie o localitate izolată  între masivele muntoase ale Carpaţilor Orientali, ci ar deveni o localitate aşezată pe una dintre cele mai importante şi scurte căi de comunicaţie rutieră dintre nord-estul Ardealului şi Bucovina. 
Proiectul intitulat  „Modernizarea DJ 174 C, Panaci – Bilbor, km 0+000-3+660, județul Suceava” a fost împărțit pe trei tronsoane iar Panaci – Glodu are un procent de execuție de 26%. Lucrarea executată de o asociere formată din trei firme are o valoare de 28.8454.125 lei. Primele două tronsoane vor avea o lungime de 6 km iar lățimea va fi de 8 m, din care 6 m partea carosabilă. Vor fi executate șanțuri, rigole, podețe pe drumurile laterale, podețe transversale cu drumul județean dar și 160 de podețe pentru accesul în curțile cetățenilor. Totodată, pentru împiedicarea alunecărilor de teren se vor construi și două ziduri de sprijin în lungime de aproximativ 900 m.

Trebuie precizat că va mai rămâne de executat o porțiune de 3,6 kilometri, pe traseul Glodu – Bilbor, care trebuie să primească ultimele aprobări. Tronsonul de drum judeţean DJ 174C, din judeţul Harghita, a fost promovat spre finanţare de CJ Harghita.

„E un drum extrem de important, strategic. Consiliul Județean se străduiește de mult cu deschiderea spre Ardeal. După finalizare lucrărilor, Bazinul Dornelor va fi conectat la zona Ardealului”, a declarat președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur.
Drumului Talienilor, numit şi Drumul Vitoriei Lipan, unește comunele Mălini din Suceava şi Borca din judeţul Neamţ, prin Pasul Stânişoara. Și acest drum va fi modernizat iar valoarea investiţiei este de 47.348.995,7 lei.
Drumul care leagă Suceava de Neamţ, construit din dorinţa Regelui Carol I, are o lungime de 12,3 kilometri. La acest proiect lucrează două firme iar termenul de execuție este de 24 de luni. Drumul va avea o lățime de 6 metri partea carosabilă, încadrate de două benzi. Se vor construi patru poduri noi, în lungime de 6 m, iar 4 vor fi reabilitate. Totodată vor fi făcute lucrări pentru colectarea și evacuarea apei pluviale respectiv șanțuri, drenuri și rigole. Nici aici podețele nu vor lipsi.
Modernizarea DJ 209A, Mălini – Slatina – Găinești, km 32+000 – 44+300, Județul Suceava este executată în proporție de 18%,  iar data de finalizare este 18 martie 2021.
Președintele Gheorghe Flutur a explicat că drumul este unul turistic, dar importanţa acestuia este şi mai mare, dat fiind faptul că va asigura legătura mai rapidă spre viitoarea autostradă care va lega Moldova de Ardeal.
Ultimul drum pe care sunt desfășurate lucrări este DJ 208 Vulturești – Hârtop. Două firme lucrează la acest proiect iar valoare acestuia este de 64.196.416,53 lei. Drumul are o lungime de 16,690 km, în timp ce partea carosabilă are o lățime de 6 metri. Pe fiecare parte a drumului vor exista acostamente. Pe circa 6500 metri, unde carosabilul este degradat peste 30%, se vor executa reparații prin plombare iar pe tronsoanele cu degradare 100% se va realiza modernizarea totală. Printre ale lucrări care vor fi efectuate se numără realizarea de podețe, șanțuri, rigole, acostamente consolidate, drenuri sub șanț, parapet metalic și lucrări de consolidare.
Modernizarea DJ 208 C, Vulturești – Hârtop – DJ 208, km 33+600 – 50+290, județul Suceava are un grad de realizare de 5%.

One Response

  1. Mihai

    Dar drumul Dj 178A Humoreni-Bălăceana can se face. Ca este vorba doar de 4 km..

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.