Marți, 9 august, de la ora 8:00, aproximativ 50 de tineri din județul Suceava, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS), inaugurează traseul „Via Mariae” dintre Mănăstirile Slatina și Voroneț, printr-un pelerinaj. 

Coordonatorul ATOS Suceava, pr. Justinian Remus Cojocari, a declarat că cei implicați și-au propus să verifice starea traseului turistic, pentru ca mai apoi să îl ecologizeze și să monteze borne, astfel încât acesta să devină cât mai atractiv și practicabil pentru turiști. 

În fapt, acest pelerinaj are rolul de a promova turismul local și Mănăstirile din zonă.

Trebuie precizat că acțiunea de marți este organizată de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni, Consiliul Județean Suceava și Primăria și Consiliul Local Slatina.

Via Mariae – drumul de pelerinaj spiritual

Ruta de pelerinaj Via Maria este un drum spiritual turistic. Un drum de pelerinaj, care se bazează pe cinstirea Sfintei Maria de către popoarele din Europa Centrală, dar totodată unește locurile mariane și valorile istorice, culturale aflate de-a a lungul traseului, fără să deosebire de religie. 

Are ca scop construirea în Europa Centrală a traseului turistic și de pelerinaj, respectiv a rețelei care să sistematizeze valorile religioase din această regiune. Via Maria face legătura în direcția est-vest între Mariazell din Austria, Budapesta, Máriapócs și Șumuleu Ciuc, iar în direcția nord-sud între Czestochowa, Esztergom, Budapesta și Medjugorje. Drumul trasează o cruce pe harta Europei Centrale ( Austria, Ungaria, România, Slovacia, Polonia, Croația, Bosnia), realizând astfel o rețea de trasee de pelerinaj bazate pe valorile locale, asemănător cu El Camino.

Acest drum se adresează tuturor, îi cheamă pe toți. Îi așteaptă pe cei, care, indiferent de naționalitate, religie, doresc să fie pelerini în scop religios, spiritual, de autocunoaștere și îi așteaptă și pe cei care doresc să pășească pe acest drum în scopuri turistice sau sportive. Acest drum va fi o punte între națiuni, religii, oameni, care leagă apusul de răsărit, devenind astfel Drumul care Leagă Națiunile din Europa Centrală și de Est, „Drumul reconcilierii”, care în viitor poate deveni drum cultural european.

Mănăstirea Slatina

 

Mănăstirea Slatina este una dintre cele mai mari şi vechi mănăstiri ortodoxe din nord-estul ţării noastre. Mănăstirea se află în comună Slatina din judeţul Suceava, la aceasta ajungându-se pe drumul ce pleacă din Fălticeni spre Sacsa Noua (7 km), Cornu Luncii (3 km), apoi stânga, spre Pâraie (11 km) şi Slatina (4 km).

Mănăstirea, având hramul „Schimbarea la Față”, este prima ctitorie a domnitorului Alexandru Lapusneanu şi intră, prin valoarea ei, în rândul marilor ansambluri monastice ale Moldovei medievale. Această mănăstire, în unicitatea ei, seamănă totuşi cu celelalte mari mănăstiri din zonă, respectiv Mănăstirea Probota, Mănăstirea Dragomirna, Mănăstirea Suceviţa, Mănăstirea Moldoviţa, Mănăstirea Neamţ şi Mănăstirea Secu. Zidurile groase de piatră şi biserica masivă, tot din piatră, stau falnice de peste veacuri.

Mănăstirea Voroneț

În centrul unui sat situat la poalele Carpaţilor, pe sobrul fond verde al pădurii de brazi, se ridică o biserică simplă cu pereţii exteriori ornaţi în fresce – Mănăstirea Voroneț. Edificiul pare un Evangheliar iluminat larg deschis. Astfel l-au vrut demult pictorii anonimi şi cei care au comandat aceste picturi: pereţii tapisaţi cu fresce trebuiau să figureze ochilor privitorilor învăţătura Scripturii. Şi tot astfel se prezintă ea astăzi vizitatorilor din lumea întreagă emoţionaţi să descopere, în mijlocul unei naturi armonioase, un edificiu încă mai armonios, ridicat de mai bine de 500 de ani de mâini inspirate exprimând credinţa şi lirismul lor în piatră şi culoare.

Biserica Mănăstirii Voroneţ este ctitoria slăvitului voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt construită în 1488 în numai trei luni şi trei săptămâni (din 26 mai la 14 septembrie).

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.