În timp ce unii pensionari chiar se confruntă cu diferite tipuri de afecțiuni psihice, de la „normala” senilizare, până la afecțiuni grave ca Alzheimer, unii oameni trecuți de prima tinerețe se transformă în bolnavi închipuiți pentru a benefica de pensia pe caz de boală.

Cu ajutorul interesat, sau nu, al doctorilor, bolile psihice par a pune stapânire pe bătrânii țării. Anual, din totalul pensionarilor pe caz de boală, cel mai mare procent este înregistrat de bolnavii mintal, numărul acestora crescând procentual din 2008 şi până în prezent cu peste o treime. Asta chiar dacă bolile cardiovasculare au o incidenţă mult mai mare în rândul persoanelor trecute de 50 de ani. Ce se întâmplă de fapt? În timp ce unii medici spun că de vină e criza economică, care a făcut ca tot mai mulţi să devină victime ale depresiei şi psihozelor, alţii spun că, de fapt, controalele pentru acordarea pensiei nu pot ţine în frâu modul în care se pun diagnosticele în psihiatrie. Astfel spus, boala mintală a ajuns să fie cea mai profitabilă: uşor de pus, greu de dovedit. Neoficial, se vorbeşte pe şleau că o astfel de pensionare costă de la 500 de euro în sus. Cât costă însă asta bugetul de stat?

 

Diagnostice puse prea lejer?

Chiar dacă internările a spitalele de psihiatrie sunt constante, din totalul pensionărilor pe caz de boală, cele mai multe sunt la bolnavii mintal. Procentual, din anul 2008 şi până anul trecut, bolnavii psihic pensionaţi s-au înmulţit cu peste o treime. Astfel, în anul 2008, 19.65% din totatul celor 2.203 de pensionări pe caz de boală au fost pensionări pentru cei cu boli mintale. Proporţia acestora a crescut anul următor până la 21.83%, ajungând în 2010 la 22.5%, iar anul trecut, din 1.214 de pensionari, 26.69% erau cu pro­bleme psihice. Cu toate acestea, din anul 2008 şi până în prezent, numărul depresivilor, a schizofrenicilor şi a celor cu tulburări psihotice internaţi la „Socola“ nu a crescut, ci a rămas constant. Astfel, în anul 2008 numai la spitalul psihiatric ieșean, prea bine cunoscut deja, pragul unităţii medicale a fost trecut de 6.752 de depresivi, de 1.976 de schizofrenici şi de 642 de pacienţi cu psihoze. Anul trecut, la spital au ajuns 6.006 de persoane cu depresie, 1.838 cu schizofrenie şi 569 cu psihoză. Explicaţia de bun simţ nu poate fi decât una: la pensionare, diagnosticele se dau cu prea mare largheţe.

Cum s-ar spune, mulți dintre cei care se prezintă se prefac a fi bolnavi, și doar o cotă parte din ei chiar suferă din cauza afecțiunilor mintale.

Acest lucru, însă nu mi se pare deloc amuzant, ba chiar tragic. În timp ce unii bolnavi cheltuie bani grei pe tratamente costisitoare – multe dintre ele nefiind încă reduse, chiar și pentru pensionari – unii preferă să cheltuie acei bani pentru ca pe hârtie să fie suferinzi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.