Noul an nu a venit cu dublări sau triplări de pensii și nici cu modificări importante legate de modul în care acestea vor fi calculate, în ciuda mult discutatei legi a pensiilor. Vor fi, totuși, câteva schimbări care se vor produce şi care vor aduce mai mulţi bani pentru unele categorii de pensionari. Însă cele mai multe prevederi ale noii legi se vor aplica abia din anul 2021.

Majorarea punctului de pensie 

Punctul de pensie va crește de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, de la 1 septembrie 2019, potrivit noii legi a pensiilor aflate în Camera Deputaților pentru votul final.  Cum legea nu este încă promulgată, Guvernul pregătește deja o ordonanță de urgență prin care se stabilește că punctul de pensie și pensia minimă vor fi înghețate până în luna septembrie. Asta înseamnă că abia în ultimele patru luni ale anului viitor pensionarii vor lua mai mulți bani. Din septembrie pensiile vor crește cu 15%. De exemplu, cine are 1,2 puncte va lua mai mult cu 198 de lei, cine are 1,5 puncte va primi în plus 247,5 lei, cine are două puncte va lua 330 de lei etc.

Pensia minimă se dă indiferent de vechime

Pensia minimă va creşte de la 640 de lei, cât este în prezent, la 704 de lei, tot din septembrie. Însă nu se va face departajarea între cei care au lucrat minim 33 de ani și cei care primesc acești bani ca indemnizație socială. Practic, și în 2019 toți pensionarii care au pensia minimă vor primi aceiași majorare indiferent de anii lucrați. Corectarea acestei inegalități se va face abia din anul 2021 când va fi o departajare clară între cei care au lucrat peste 33 de ani și ceilalți pensionari.

În acest moment, numărul total de beneficiari ai pensiei minime cu componentă de indemnizație  socială se ridică la 806,3 mii de persoane  din care 661,8 mii de persoane provin din sistemul asigurărilor sociale de stat, 143 mii de persoane din rândul pensionarilor agricultori și 1,3 mii de persoane din sistemul militar, potrivit datelor de la Statistică. Potrivit reglementărilor în vigoare, nu există un plafon privind pensia maximă, cea mai mare pensie încasată acum de un civil şi stabilită doar în baza contribuţiilor virate pe parcursul vieţii profesionale este de 20.000 de lei net, iar după majorarea punctului din septembrie va ajunge la 23.000 de lei.

Se finalizează recalcularea pensiilor

Cei mai câștigați vor fi pensionarii care au lucrat în locuri de muncă încadrate în grupa I sau a II-a și care pe lângă majorarea punctului de pensie vor beneficia și de recalculare în baza Legii nr. 221/2018. De recalculare vor avea parte toți pensionarii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislaţiei existente înainte de  aprilie 2001.Procedura se realizează din oficiu în perioada octombrie 2018 – octombrie 2019însă drepturile recalculate se vor acorda începând din octombrie  2018, indiferent de data emiterii deciziei de recalculare.În situaţia în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât cel inițial, se menţine cel vechi astfel încât să nu scadă nici o pensie.

Cumpărarea anilor pentru pensie

Nu se știe însă dacă anul viitor românii își vor mai putea cumpăra vechime pentru pensie având în vedere că actualul mecanism este aprobat doar până la finalul acestui an. Însă cumpărarea vechimii pentru pensie pentru perioadele neasigurate din trecut a fost prevăzută în proiectul de lege privind sistemul public de pensii, aprobat de Executiv și aflat în dezbatere la Camera Deputaților. Dar prevederea legată de plata retroactivă a contribuției la pensii se va aplica abia din anul 2021. Este totuși de așteptat ca și în 2019, Guvernul să de o hotărăre legată de continuarea procedurii de cumpărare a vechimii, rămâne de văzut dacă va fi o continuare a situației de acum, când se poate plăti numai pentru ultimii cinci ani, sau va fi ca în noua lege a pensiilor, când se poate cumpăra vechime pentru orice perioadă neasigurată din trecut.

Sursa: www.dcbusiness.ro

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.