Procurorii DIICOT şi poliţiştii de frontieră au efectuat, marţi, 30 iunie, a.c., 22 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Suceava și Iași, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări care aducea ţigări de contrabandă din Ucraina şi Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu luna martie 2019, mai multe persoane au iniţiat, constituit, aderat sau sprijinit, pe raza judeţului Iaşi, un grup infracţional organizat pentru desfăşurarea de operaţiuni ilicite de introducere în România, de colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare, desfacere şi vânzare de produse accizabile supuse marcării (ţigări de producţie/provenienţă Republica Moldova şi/sau Ucraina) introduse ilicit în ţară, cunoscând că acestea provin din contrabandă, urmărind obţinerea ilicită de mari beneficii financiare.

Liderul grupării ţinea legătura cu diverşi furnizori de ţigări de contrabandă, inclusiv cetăţeni moldoveni, care îl aprovizionau cu ţigări ce erau depozitate în mai multe locaţii de pe raza municipiului Iaşi, iar ulterior, sub supravegherea şi coordonarea acestuia, erau preluate şi transportate în vederea valorificării pe piaţa neagră.

De asemenea, liderul grupării punea la dispoziţia membrilor ţigările de contrabandă pe care aceştia le comercializau în mod ilicit în zona Târgu Cucu din municipiul Iaşi, aceasta fiind în fapt principala lor ocupaţie. Anchetatorii au mai constatat că acest serviciu funcţiona şi în sens invers, respectiv membrii grupării se aprovizionau cu ţigări de contrabandă şi din alte surse, punându-le la dispoziţia liderului atunci când acesta avea probleme cu aprovizionarea.

Sumele de bani obţinute din activităţile de contrabandă cu ţigări, precum şi alte valori, erau ţinute de către lider la fiica acestuia ca măsură de precauţie, pentru a nu putea fi identificate şi ridicate de către organele de poliţie în cazul efectuării unor percheziţii domiciliare la imobilele unde locuiesc membrii grupării.

În perioada monitorizării activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut în vederea confiscării aproximativ 40.000 de pachete de ţigări de contrabandă, de provenienţă R. Moldova şi Ucraina. În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate ţigarete de diferite mărci, telefoane mobile şi cartele SIM, precum şi diverse sume de bani.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 16 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii de Jandarmi Mobilă ‘Alexandru cel Bun’ Bacău.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.