Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat, luni, 11 iunie 2018, percheziţii la Centrul cultural român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi şi în prezent anchetează conducerea acestuia pentru unele materiale care ar conţine „apeluri la încălcarea integrităţii teritoriale a statului” ucrainean. Se pare că este vorba de prezentarea unei hărţi a României Mari (care include şi nordul Bucovinei) în timpul unui eveniment public, desfăşurat la Cernăuţi.

Percheziţiile au avut loc în cadrul unui dosar penal intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei. “Angajaţii SBU au constatat că hărţile au fost imprimate pentru promovarea “aniversării” în Ucraina a 100 de ani de la crearea “României Mari””, se menţionează în comunicatul SBU.

Preşedintele Centrului cultural român “Eudoxiu Hurmuzachi”, Vasile Tărâţeanu, a declarat că, în timpul percheziţiilor, au fost ridicate toate hărţile României anului 1918, exemplare din revistele “Glasul Bucovinei”, ziarul “Neamul Românesc” şi unele cărţi cu conţinut istoric.

 Ministerul Afacerilor Externe a cerut  ambasadorului Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, informații despre perchezițiile făcute Centrul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți și a solicitat autorităților de la Kiev evitarea oricăror acțiuni de intimidare la adresa minorității române din Ucraina, informeaza Mediafax.
„În cadrul unei întrevederi avute la 11 iunie 2018, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat, au fost solicitate ambasadorului Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, elemente suplimentare referitoare la circumstanțele efectuării de percheziții la Centrul Cultural “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți. Cu acest prilej, partea română a subliniat necesitatea ca autoritățile ucrainene să asigure respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și să evite orice acțiuni de natură să ducă la încălcarea acestora sau care să fie interpretate ca elemente de intimidare”, informează MAE.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.