Camera Deputaților, în calitate de forum decizional, a adoptat miercuri, 18 septembrie 2019, cu 281 de voturi pentru, Legea prin care persoanele fără CNP vor avea acces la serviciile medicale.

„În calitate de co-inițiator am votat pentru adoptarea Proiectului de Lege (PL-x 660/2018) care prevede accesul la serviciile medicale pentru copiii cu vârsta până la 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele de sănătate, femeile însărcinate, lăuzele și persoanele care sunt victimele traficului de persoane, în cazul în care acestea nu sunt înscrise în registrele de stare civilă și nu dețin cod numeric personal”, a precizat deputatul PSD de Suceava, dr. Maricela Cobuz.

Anual, în România, sunt abandonați în maternități sau spitale de pediatrie copii care nu au identitate. Conform datelor unui studiu efectuat de către UNICEF, aproximativ 60% din nou-născuții abandonați în maternitate nu aveau identitate. Există, de asemenea, un procent de 10% dintre minorii aflați în centrele de plasament care nu au un certificat de naștere.

Potrivit deputatului social democrat, medicul Maricela Cobuz, în prezent, conform statisticilor, în România sunt peste 7.300 de persoane care nu au CNP, cei mai mulţi sunt copii cu vârsta cuprinsă între 30 de zile și un an. Peste 160 de mii de români nu au carte de identitate, aceștia având un certificat de naştere şi CNP, dar n-au mers să-şi facă şi acest document.

„În calitate de medic pediatru salut decizia adoptării de către Parlament a proiectului de lege și consider că accesul la serviciile medicale este un drept fundamental pentru fiecare român”, a conchis deputatul Maricela Cobuz.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.