Pesta Porcină Africană a revenit în județul Suceava cu puțin înainte de Crăciun. Potrivit directorului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, medicul veterinar Mihai Voloșeniuc, au fost înregistrate patru focare în zona Fălticeni, după ce un vânzător ambulant a vândut porci unor persoane de acolo.

Unul dintre focare este înregistrat în municipiul Fălticeni, unul în satul Capu Codrului și două în comuna Horodniceni, respectiv în satele Rotopănești și Botești.

Dr. Voloșeniuc recomandă sucevenilor să fie atenți când cumpără porci vii sau carne de porc, întrucât Pesta Porcină Africană poate fi răspândită foarte ușor. 

 

„Dacă totuși oamenii cumpără porcine de la comercianții amulanți este foarte important ca aceștia să rețină numărul de înmatriculare al autovehiculului cu care sunt transportate animalele. În acest fel putem identifica mai ușor sursa, în caz de boală. Cel mai indicat ar fi ca sucevenii să cumpere porc de la comercianții autorizați, sau, măcar de la alți oameni pe care îi cunosc”, a declarat Mihai Voloșeniuc.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă care afectează porcii domestici şi pe cei sălbatici şi de obicei este fatală. Nu există vaccin, nici tratament, de aceea extinderea bolii are grave efecte economice şi sociale în ţările afectate. Virusul poate persista timp de câteva luni în sol şi în cadavrele animalelor infestate.
Tratarea termică şi afumarea produselor din carne nu distrug întotdeauna virusul. Nu există niciun pericol pentru populaţie, pentru că pesta porcină nu afectează oamenii, dar aceştia pot răspândi boala dacă nu respectă normele de protecţie şi nu folosesc echipament de protecţie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.