Un nou focar de Pestă Porcină Africană a fost înregistrat în județul Suceava. Este vorba de o gospodărie de la marginea satului Rotopănești din comuna Horodniceni, unde erau crescuți 11 porci. Trebuie precizat că după confirmarea prezenței virusului PPA, porcii au fost eutanasiați în siguranță. Trebuie precizat că proprietarul animalelor a anunțat la timp autoritățile care au ingtervenit prompt și au instaurat atât o zonă de protecție, cât și o zonă de supraveghere în jurul gospodăriei respective.

Trebuie precizat că, la fel ca și în cazul celorlate focare de Pestă Porcină Africană din județul Suceava, echipe de control sanitar-veterinare vor începe acțiuni de inventariere a porcilor din gospodării și de evaluare a stării acestora.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă care afectează porcii domestici şi pe cei sălbatici şi de obicei este fatală. Nu există vaccin, nici tratament, de aceea extinderea bolii are grave efecte economice şi sociale în ţările afectate. Virusul poate persista timp de câteva luni în sol şi în cadavrele animalelor infestate.
Tratarea termică şi afumarea produselor din carne nu distrug întotdeauna virusul. Nu există niciun pericol pentru populaţie, pentru că pesta porcină nu afectează oamenii, dar aceştia pot răspândi boala dacă nu respectă normele de protecţie şi nu folosesc echipament de protecţie.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.