Peste 100 de persoane din județul Suceava au renunțat în 2018 la concediul de creștere a copilului, mai precis 138 părinți.
Potrivit directorului executiv al Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Suceava, Ionuț Adomniței, la 31 decembrie 2018 a fost înregistrat un număr de 5868 de persoane care au beneficiat de indemnizația de creșterea copilului. Dintre acestea, 4797 au fost femei și 1071 bărbați.
De altfel, la nivelul anului 2018, cea mai mare indemnizație de creștere copil a fost în valoare de 8 500 de lei.
Concediul de creștere a copilului (CCC) în vârstă de până la doi ani poate fi acordat oricăruia dintre părinți, potrivit legislației în vigoare. În perioada de CCC, părintele beneficiar are dreptul la o sumă de bani pentru care e prevăzută de lege atât o limită minimă (recent majorată, dar nu semnificativ), cât și o limită maximă, în vigoare de puțină vreme. În situații de excepție, beneficiarul poate să obțină bani și din alte surse în timpul CCC. Mai multe modificări fiscale făcute de la începutul acestui an au afectat indirect și indemnizația de creștere, dar efectele lor negative au fost reparate între timp.
Legea dă dreptul atât mamei cât și tatălui să obțină concediul și banii aferenți pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani (trei ani, pentru copilul cu handicap). Pentru asta, trebuie să fi realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010.
Pe de altă parte, potrivit directorului AJPIS Suceava, pe parcursul anului 2018 au beneficiat de stimulent de inserție un număr de 2862 de persoane.
Stimulentul de inserție este o sumă lunară de care pot beneficia părinții care decid sa revină la muncă înainte de terminarea concediului pentru creșterea copilului. Cadrul legislativ prin care este reglementat acest stimulent este Ordonanța de Urgență nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului, denumită în continuare “OUG 111/2010”.
Dacă beneficiarul stimulentului obține venituri supuse impozitului pe venit cu cel putin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani, atunci acordarea stimulentului se prelungește până ce copilul împlinește vârsta de trei ani, respectiv patru ani (în cazul copilului cu handicap).
De asemenea, conform articolului 25 al OUG nr. 111/2010, angajatorul nu poate concedia angajatul care beneficiază de stimulentul de inserție. Desigur, prevederea nu se aplică în cazul falimentului angajatorului sau dacă acesta trece printr-o reorganizare judiciară.
Lasa un raspuns