Indisciplina pietonală şi neacordarea de prioritate pentru pietoni reprezintă a doua cauză generatoare de accidente rutiere grave la nivelul judeţului Suceava. Aproape zilnic se înregistrează evenimente rutiere cu implicarea pietonilor.

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Serviciului Rutier au desfăşurat  pe perioada 13 – 17 noiembrie acţiuni de informare şi responsabilizare a pietonilor cu privire la riscurile la care se expun nerespectând legislaţia rutieră. Acţiunile preventive au fost concentrate  în zona unităţilor de învăţământ dar au fost desfăşurate activităţi de informare şi responsabilizare şi la şcolile de şoferi.

 

În paralel, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Suceava, împreună cu polițiști din cadrul formaţiunilor de profil, sprijiniţi de polițiști de ordine publică din cadrul secţiilor de poliţie, au organizat şi desfăşurat acţiuni tematice pe drumurile publice de pe raza judeţului Suceava, în vederea depistării pietonilor care traversează neregulamentar, precum şi a conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii.

Au fost controlate peste 500 vehicule şi au fost legitimaţi peste 800 de pietoni.

Au fost aplicate 340 sancţiuni contravenţionale, din care pietonilor le-au fost aplicate peste 100 de sancţiuni, atât pentru traversare neregulamentară cât şi pentru deplasarea pe drumurile publice pe partea carosabilă, pe timpul serii fără elemente reflectorizante.

În cadrul acţiunii au fost reţinute şi 21 de permise de conducere, pentru neacordare de prioritate.

 

Şi în perioada următoare, poliţiştii vor acţiona cu fermitate şi în vederea sancţionării contravenţionale a celor care încalcă legislaţia.

Atragem atenţia încă o dată că sancţiunile aplicabile prevăzute de O.U.G. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice nu sunt deloc neglijabile.

Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de  4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei).  De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă.

 

Mai importantă decât aceste sancţiuni este însă viaţa noastră şi a copiilor noştri pe care ar trebui să o preţuim mai mult, respectând cu stricteţe legea.

 

În aceste condiţii poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Stradă nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni.

 

ATENŢIE PĂRINŢI  !

 

►Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în timpul folosirii locurilor de joacă, arterelor rutiere sau mijloacelor de transport în comun;

►Cele mai sigure locuri de joacă sunt cele pe unde nu circula maşini, respective terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a şcolii şi a grădiniţei;

►În toate împrejurările, stimaţi părinţi, respectaţi regulile de circulaţie pentru a fi un exemplu pozitiv pentru cei mici  !

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.