Deși majoritatea incidentelor generate de materialele pirotehnice se petrec în perioada Sărbătorilor de Iarnă, având în vedere riscurile sporite la care sunt expuși în special copiii ca urmare a utilizării unor astfel de materiale, polițiștii acționează permanent pentru identificarea la timp a celor care nu respectă legislația și pun în pericol sănătatea celor mici.

Și în cursul zilei de ieri, polițiștii au confiscat peste 15.000 articole pirotehnice.

Marți, 3 decembrie, la ora 10.45, Secția 11 Poliție Rurală Pojorâta a fost sesizată prin „S.N.U.A.U. 112” despre faptul că, pe DN 17, la ieșirea din comuna Pojorâta, se află un autoturism avariat care îngreunează traficul.

Poliţiştii deplasaţi la fața locului, au identificat autoturismul avariat, încuiat și abandonat. 

Ulterior, la fața locului și-a făcut apariția un bărbat de 24 de ani din judeţul Maramureș care a declarat faptul că, în seara zilei de 02.12.2019, în timp ce conducea autoturismul în care se afla ca pasager un bărbat de 26 de ani din aceeași localitate, a fost implicat într-o tamponare, după care, cei doi, s-au deplasat în municipiul Vatra Dornei pentru a încheia constatarea amiabilă cu celălalt conducător auto implicat în eveniment, motiv pentru care, a lăsat autoturismul avariat în locul respectiv. 

În urma controlului autoturismului, polițiștii au identificat în interior 15.980 bucăţi de articole pirotehnice, bunuri despre care, conducătorul auto a recunoscut că nu este autorizat să le transporte.

Articolele pirotehnice în valoare de circa 2.500 lei, au fost ridicate de polițiști în vederea continuării cercetărilor, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuată fără drept”, faptă prevăzută de Legea nr.126/1995 republicată, ce va fi soluţionat procedural.

Conform art. 37 din Legea 126/1995 republicata, „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an”. 

 Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. 

 Persoanele care produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice precum şi persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice  au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz”.

 Persoanele fizice nu au dreptul sa deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice, sub sancţiunea răspunderii penale, daca nu fac dovada calităţii de artificier sau pirotehnician  autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale, cu excepţia articolelor  pirotehnice din categoria 1 si P1 , ce pot fi deţinute si utilizate de persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani.

În vederea prevenirii producerii unor evenimente negative, a  sancţionării persoanelor care în scopul obţinerii unor venituri  facile prin care se eludează legea pun în pericol sănătatea şi integritatea corporală a copiilor noştri,  poliţia suceveană doreşte implicarea activă a tuturor cetăţenilor şi sesizarea organelor de poliţie a faptelor ce pot constitui  ilegalităţi la regimul articolelor pirotehnice.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.