Având în vedere analizele realizate la nivelul IPJ Suceava privind cauzele accidentelor rutiere grave, poliţiştii de poliţie rutieră din cadrul Serviciului Rutier IPJ Suceava au organizat şi desfăşurat duminică, 09 noiembrie, o acţiune pe linia combaterii nerespectării dispoziţiilor legale de către conducătorii de vehicule privind neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public, precum şi nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurilor publice.

În cadrul acţiunii au fost reţinute 13 permise de conducere, din care 8 pentru neacordarea de prioritate pentru pietoni. De asemenea, au fost ridicate 4 certificate de înmatriculare. Au fost constatate 3 infracţiuni şi au fost aplicate 164 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 44.190 lei. Şoferilor le-au fost aplicate 8 sancţiuni contravenţionale, iar pietonilor 64.

A fost depistat un bărbat de 56 ani, din municipiul Suceava, care în timp ce conducea autoturismul pe str. G. Enescu din localitatea de domiciliu şi nu a acordat prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni şi de asemenea, a circulat pe sensul opus de mers, fără a efectua manevra de depăşire. S-a procedat la sancţionarea contravenţională a conducătorului auto şi reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile.

Un bărbat de 39 ani, din municipiul Suceava, care conducea autoturismul pe str. G. Enescu, a fost depistat neacordând prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni. S-a procedat la sancţionarea contravenţională a conducătorului auto şi reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Un bărbat de 40 de ani, din comuna Bilca, a fost depistat conducând o autoutilitară neînmatriculată şi cu numere false de înmatriculare pe str. Gheorghe Doja din municipiul Suceava. S-a întocmit dosar penal pentru art. 334 al. 1 şi al. 2 din C.P.

Polițiștii reamintesc cetăţenilor că se impune respectarea unor reguli elementare de autoprotecţie, menite să prevină evenimente rutiere nefericite, având în vedere faptul că traversarea neregulamentară şi neacordarea priorităţii de trecere pentru pietoni sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere cu consecinţe deosebit de grave.

Minorii trebuie să traverseze străzile sau drumurile pe marcajul pietonal prin dreptul indicatoarelor TRECERE PENTRU PIETONI, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora. Înainte de a traversa prin aceste locuri, este necesară asigurarea atentă din ambele sensuri.

Pietonii trebuie să circule numai pe trotuare sau pe potecile laterale amenajate, sau acolo unde acestea nu există să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor publice, cât mai aproape de margine. Traversarea drumurilor publice se face numai prin locuri special amenajate și semnalizate prin indicatoare sau marcaje şi pe culoarea verde a semaforului, după o temeinică asigurare. În cazul bicicliştilor, nesemnalizarea și neasigurarea înainte de efectuarea schimbării direcţiei de mers, în special spre stânga și la plecarea de pe loc, sunt abateri care constituie cauze principale ale evenimentelor rutiere care apar din culpa lor.

Pe lângă respectarea cu stricteţe a normelor rutiere, în relaţiile care intervin în traficul rutier este necesar să existe și politeţe – mod de comportare care se caracterizează prin buna cuviinţă, respect, amabilitate în relaţiile cu ceilalţi participanţi la trafic. Aşadar pe lângă atenţie, îndemânare, corectitudine, traficul rutier presupune şi o atitudine binevoitoare și respect faţă de partenerul de drum.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.