Aparatul te testare care depistează anticorpii COVID-19, donat de Fundația VALVIS Spitalului Municipal Vatra Dornei, a fost pus în funcțiune și a efectuat deja peste 170 de teste.

Potrivit managerului Spitalului Municipal Vatra Dornei, Valentin Stan, din numărul total de teste efectuate până în prezent, unul a fost pozitiv, adică persoana care l-a efectuat a fost infectată cu coronavirus și a dezvoltat anticorpi.

„Persoana care are anticorpi COVID-19 a fost infectată cu coronavirus în urmă cu aproximativ două luni, ceea ce înseamnă că este normal să aibă imunitate”, a declarat managerul Valentin Stan.

Acesta a adăugat că a inițiat o acțiune de informare a dornenilor cu privire la posibilitatea testării pentru depistarea anticorpilor COVID-19, trimițând adrese în unitățile școlare și informând agenții economici din Bazinul Dornelor.

„Este foarte important să vină populația să facă acest test, în primul rând pentru confort, pentru că oamenii pot afla dacă au trecut prin boală și au fost asimptomatici. De altfel, le recomand dornenilor să respecte măsurile de prevenție, să poarte mască și să se spele des pe mâini”, a transmis Valentin Stan.

Reamintim că Fundația VALVIS, prin Jean Valvis, creatorul mărcilor AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Dorna si LaDorna, a donat Spitalului din Vatra Dornei aparatura necesară pentru depistarea rapidă a anticorpilor SARS-CoV-2. Astfel, vor fi identificate toate persoanele din zonă care au imunitate la noul virus, indiferent dacă au avut simptome sau nu. Datele epidemiologice vor fi puse la dispoziția Direcției de Sănătate Publică si sunt absolut necesare pentru a determina ritmul măsurilor de relaxare si implicit întoarcerea la normalitate.

Trebuie precizat că aparatul detectează prezenţa anticorpilor de tip imunoglobulină G (IgG, anticorp produs de sistemul imunitar în lupta cu noul virus) prin efectuarea testelor serologice. Acest proiect va arata dacă locuitorii au fost sau nu infectati cu noul tip de coronavirus, dezvoltând anticorpi. Testele serologice sunt esenţiale în înţelegerea epidemiologiei virale pentru a permite intocmirea unui tablou corect al epidemiologiei infecţiei cu noul coronavirus în Bazinul Dornelor.
Activitatea de testare este coordonată de Spitalul Municipal Vatra Dornei în colaborare cu Fundația VALVIS, Primăria Vatra Dornei, precum și primăriile localităților adiacente (întregul Bazin al Dornelor).

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.