În perioada 02 – 04 noiembrie 2017, poliţiştii au organizat mai multe acţiuni de prevenire şi combatere a transportului ilegal de material lemnos. Au fost organizate filtre rutiere şi au fost controlate peste 50 de transporturi de material lemnos.  Cu ocazia efectuării controalelor au fost identificaţi şi transportatori care nu au respectat legislaţia în vigoare, procedându-se la confiscarea lemnului şi a mijloacelor folosite pentru transportul acestuia şi la aplicarea de sancţiuni contravenţionale.

Potrivit unui comunicat al IPJ Suceava, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 20.000 lei şi au fost confiscate o autoutilitară şi peste 30 m.c. material lemnos.

 În perioada 02.11.-04.11.2017, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice și specialiștii Gărzii Forestiere Suceava, au desfășurat acțiuni specifice pe linia combaterii faptelor ilicite în domeniul silvic.

 

Astfel, la data 04.11.2017, în jurul orei 04.35, o patrulă din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus, a oprit pentru control pe DJ 176, din comuna Brodina, autoutilitara condusă de un bărbat de 42 de ani, din orașul Vicovu de Sus, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că, documentele de însoțire a materialului lemnos prezentate pentru control de către conducătorul auto, nu erau completate conform normelor legale incidente, iar în aplicația informatică nu există cod unic pentru autoutilitară, motiv pentru care, s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii, au stabilit faptul că, bărbatul transporta ilegal  cantitatea de 18,38 m.c. lemn rotund de lucru, de esență rășinoase.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 3.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodia Ocolului Silvic Brodina, iar autoutilitara a fost indisponibilizată.

 

La data de 02.11.2017, în jurul orei 12.45, au depistat pe drumul forestier Ciumârna din cadrul Ocolului Silvic Mălini, un bărbat de 38 de ani, din comuna Baia, care transporta cu autoutilitara, cantitatea de 2,40 m.c. lemn de foc de esență fag, fără documente legale, acesta declarând faptul că, materialul lemnos l-a achiziționat de la o persoană necunoscută. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Mălini.

 

La data de 03.11.2017, în jurul orei 15.40, poliţiştii au depistat pe DN 2, din comuna Cornu Lunci, o autoutilitară cu remorcă care transporta material lemnos, însă, întrucât existau suspiciuni cu privire la cantitatea de lemn transportată și cea înscrisă în avizele de însoțire, s-a procedat la inventariere, constatându-se faptul că, vehiculul transporta cu 3,76 m.c. în plus față de cel înscris în documente. În cauză s-a dispus confiscarea materialului lemnos în plus și sancționarea contravențională a societății emitente a documentelor, cu amendă în valoare de 5.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010.

 

Tot la data de 03.11.2017, poliţiştii au depistat pe DJ 209A, din comuna Mălini, un bărbat din comuna Vadu Moldovei, care transporta cu autoutilitara material lemnos, însă, întrucât existau suspiciuni cu privire la cantitatea de cherestea transportată și cea înscrisă în avizul de însoțire, s-a procedat la inventarierea materialului lemnos, constatându-se faptul că, acesta transporta cu 3,58 m.c. cherestea în plus față de cea înscrisă în documente. În cauză s-a dispus confiscarea materialului lemnos în plus, în valoare de aproximativ 2.000 lei și sancționarea contravențională a societății emitente a avizului,  cu amendă în valoare de 3.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010.

 

De asemenea, au fost verificate şi peste 30 de atelaje hipo care transportau material lemnos. La data de 03.11.2017, în jurul orei 17.00, în timp ce acționa pe DC Demăcușa, din comuna Moldovița, o patrulă din cadrul Secției 14 Poliție Rurală Vama, a oprit pentru control, o autoutilitară și trei atelaje hipo, care transportau material lemnos, respectiv lemn de foc de esență rășinoase.

În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că, atât conducătorul auto, cât și conducătorii atelajelor hipo nu dețin documente legale de proveniență și transport a materialului lemnos, motiv pentru care, s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii au stabilit faptul că bărbatul de 57 ani din comuna Moldovița, transporta cu autoutilitara cantitatea de 2,20 m.c. lemn de foc de esență  rășinoase.

De asemenea, un bărbat de 37 de ani din comuna Vatra Moldoviței, transporta cu atelajul hipo proprietate, cantitatea de 0,563 m.c. lemn de foc de esență rășinoase. Un alt bărbat de 38 de ani din comuna Moldovița, transporta cu atelajul hipo proprietate, cantitatea de 1,609 m.c. lemn de foc de esență rășinoase, iau un bărbat de 57 de ani din comuna Moldovița, transportat cu atelajul hipo proprietate, cantitatea de 1,103 m.c. lemn de foc de esență rășinoase.

Conducătorul auto și cei trei conducători de atelaje hipo, au fost sancționați contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare circa 2.500 lei a fost confiscat și predat în custodie personalului silvic.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.