Pentru prevenirea evenimentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și substanțe interzise, în perioada 20 – 23.08.2022 polițiștii au desfășurat acțiuni la nivel județean, fiind implicați peste 150 de polițiști din structurile rutiere și de ordine publică.
Activitățile principale au fost concentrate în zonele în care s-au organizat evenimente sociale și artistice cu participarea unui public numeros dar și în celelalte zone ale județului, în special în proximitatea barurilor, cluburilor, discotecilor sau unităților de alimentație publică.
Echipajele de poliție rutieră cu autospeciale inscripționate și neinscripționate au fost prezente în aceste zone și au fost realizate peste 600 de testări cu aparatele etilotest, etilometru și drugtest.
În cadrul acțiunilor au fost suspendate 73 de permise de conducere și au fost retrase 20 de certificate de înmatriculare. De asemenea, au fost aplicate 477 de sancțiuni contravenționale în valoare de 222.132 lei.
Prezența activă în trafic a polițiștilor a dus la identificarea la timp a celor care au nesocotit legea, consumând alcool și urcându-se la volan, în toate cazurile fiind suspendat dreptul de a conduce vehicule sau fiind întocmite dosare penale, prevenindu-se astfel producerea unor tragedii rutiere. Intervențiile polițiștilor au fost ferme, fiind aplicate măsuri sancționatorii și fiind întocmite dosare penale.
Chiar în această dimineață, la 23.08.2022, în jurul orei 01.01, polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier Gura Humorului, în timp ce acţionau în cadrul unei acţiuni pe linia depistării şi sancţionării conducătorilor auto care conduc autovehicule fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, pe DJ178E, pe raza comunei Cacica, au oprit pentru control autoturismul condus de un bărbat de 45 ani, din comuna Cacica.
Șoferul a încercat să se sustragă controlului efectuat de către polițiști, dorind să plece cu autoturismul, motiv pentru care a fost scos forțat din autoturism, fiind imobilizat și încătușat. Întrucât conducătorul auto emana miros de băuturi alcoolice, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,64 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului”.
Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:
Nu vă urcaţi sub nici o formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interszise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
Consumul de alcool și drog constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!
Lasa un raspuns