Comuna Ulma, anul 2021. În timp ce orașele găzduiesc un haos deranjant, aici viața are alte măsuri și își continuă cursul, mai ales în zilele frumoase ale toamnei ce permit, încă, munca pe afară.

Nu la birou, ci afară, pe un utilaj, l-am găsit și pe edilul comunei, Petru Marocico. Acesta este la al treilea mandat de primar al comunei Ulma, iar din 2012 și până astăzi multe lucruri s-au schimbat în comuna sa.

Astfel, în timp ce unii consideră că Ulma și celelalte comune de la graniță stagnează, în realitate, unii dintre primarii acestor localități pot fi adevărate modele pentru multe comune din județul nostru.

Petru Marocico este un primar autentic. Oamenii spun despre el că, dacă la două noaptea rămân împotmoliți, îl sună pe primar.

Acesta a reușit să înlocuiască în multe zone din comuna sa noroiul cu betonul, lucru la care nu mai sperau nici măcar localnicii.

Doar cu banii primiți de la Guvern pentru calamități în această perioadă se modernizează 15 km de drum. Era nevoie de o sumă mult mai mare, însă a primit doar 4,5 miliarde de lei vechi, din 2 milioane cât ar fi trebuit.

Prin PNDL, cu o investiție de peste un milion de euro s-a modernizat și asfaltat, pe o lungime de 7 km, drumul care leagă Ulma de Lupcina, iar din buget local s-a pietruit și Drumul Comunal Lupcina-Măgura, pe o distanță de 1,5 km și s-a construit un zid de sprijin și două podețe.

De altfel, dacă vremea încă va fi bună, în scurt timp vor începe lucrările la un pod la Nisipitu, iar pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny„, primarul a depus o cerere de finanțare pentru modernizarea a 6 km de drum: Centru Lupcina- Schit Sf. Ilie.

Și, nu, nu se fac doar drumuri la Ulma! Cele două școli din Lupcina și Ulma, unde învață mai bine de 300 de copii, sunt moderne și dotate la standard europene.

În cele două unități de învățământ s-au investit 800.000 de euro, iar din buget local, din primăvară, la școala de la Lupcina vor începe lucrările de împrejmuire, se va construi o magazie nouă și se va lucra la amenajarea peisagistică.

„Avem o comună cu o rețea de 60 de km de drumuri comunale. Am reușit până acum să modernizăm undeva la 18 km. Mai este de muncă, de aceea nici nu am putut până acum să investim foarte mult în alte domenii. Abia acum suntem în perioada de proceduri petru reabilitarea, extinderea și dotarea sediului Primăriei, prin Compania Națională de Investiții. Nu puteam noi să stăm într-un sediu nou, iar oamenii să stea în noroi”, a spus primarul Marocico.

Petru Marocico, primarul comunei Ulma, lucra într-o zi de toamnă pe un utilaj la modernizarea unui drum din comună pentru că șoferul a avut o problemă și nu a mai putut ajunge.

Ar fi fost păcat să se piardă o zi de lucru la drum, iar el să stea la birou. Este pregătit și pentru iarnă: e unul dintre principalii șoferi care ies cu utilajele la deszăpezit, la prima oră a dimineții.

Poate este de înțeles de ce, la alegeri nu a avut nici contracandidat, deși nu are o echipă care să se ocupe de imaginea sa, n-are Facebook și nici oameni care să-l laude la comandă.

Petru Marocico are, în schimb, o dragoste fără granițe petru locul în care s-a născut și recunoaște că n-ar locui în altă parte pentru nimic în lume.

Aici, la Ulma, seamănă fapte ce îi vor purta semnătura și dincolo de timp.

Și, poate, asta e tot ce contează…!

 

One Response

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.