Sucevenii cred în ce s-a strigat, în stradă, în zilele acestea: ,,Rușine, rușine!”, ,,Nu mai vrem corupție!”, „Uniți salvăm România”, „Nu stați la balcoane că muriți de foame”, „Hoții !, Hoții !”, „Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă”, ,,Patriarhul Daniel pleacă după Viorel!”, „Toate partidele aceeași mizerie”, „Corupţia, indiferenţa şi lăcomia ucid România!”

Un prieten jurnalist, FĂRĂ ATAȘĂRI ȘI AFINITĂȚI POLITICE (lucru foarte important !), care a făcut presă scrisă cinci ani și este coordonator de știri la un radio de peste zece ani, mi-a spus că din decembrie 1989 încoace (,,de când l-au împușcat pe ăl bătrân și nici măcar nu-i facem parastasul,, – n.n.: ăl bătrân fiind Nicolae Ceaușescu așa cum îl numea Adrian Păunescu într-o poezie) noi, românii, trăim o realitate dureroasă și ciudată, în cele două Românii: una a îmbuibaților, a ghiftuiților ajunși la bucate, în mână cu pâinea și cuțitul, cealaltă a săracilor, tot mai săraci postdecembriști, lipiți cum se spune, și tot mai mulți, peste 40% aflați la limita sărăciei.
De 25 de ani, românii au urcat Golgota Neamului, cu îngrijorările, cu necazurile, promisiunile neonorate ale guvernanților, cu speranțele lor. Și speranța moare ultima. Drept dovadă marile mișcări de stradă de acum. Zeci de mii oameni vor altceva! Nu mai vor fețe de îmbuibați aroganți! Și dacă aruncăm noi, o privire spre cei care fac politică prin Suceava, este foarte aglomerat de fețe îmbuibate și arogante. Prefer să nu dăm acum nume. Să nu nominalizăm pe nimeni. Toate la timpul lor. Dar nu pot să nu amintesc măcar de cei care au reprezentat, în ultimii 25 de ani, județul Suceava în Parlament. Senatorii și deputații de Suceava care au votat, la turmă cu colegii parlamentari, o sumedenie de legi antinaționale, anticonstituționale, antieuropene, într-o țară cu românii tot mai dezbinați. Pentru parlamentarii suceveni nu exista și nu există mândrie locală sau națională, nici valori, nici tradiții, nici sărăcie, nici bun simț. Toate au fost disprețuite sau ignorate și de ei, dar și de guvernanții ultimilor ani, fie că vorbim de guvernare la nivel național ori local.
Guvernele Boc sau Ponta erau în stare să înalțe și Carpații, încât să nu se mai vadă nimic din Bucureștiul guvernanților surzi, orbi și muți. La care adăugăm trădările guvernanților locali, a parlamentarilor de Suceava sau a celor care au avut funcții, de-a lungul anilor, dar și în prezent, prin Consiliul Județean sau Prefectura din județul nostru. Este o povară greu de dus și de suportat de noi, pentru că cei care, în postura Iudei, pentru 30 de arginți și-au vândut onoarea, cinstea, demnitatea. Și doar metaforic vorbim de 30 de arginți care reprezentau, în fapt, sute de mii sau milioane de euro. Și atunci cum să le pese lor de ce se petrece în județul nostru sau cu viața noastră ? Nerealizând că: sunt pensionari și bătrâni care nu au bani să-și cumpere niște amărâte de pastile, hapuri scrise pe o rețetă compensată sau sunt tineri care nu au nici cea mai mică speranță la un loc de muncă sau sunt mame care nu au nici cinci lei în buzunar să cumpere două-trei felii de salam pentru copilașii lor. Că treptat – treptat și barca numită județul Suceava, aflată mai mult sub învolburare, valuri de corupție sau nepăsare, se apropie de stânci. Atâta timp cât ei, parlamentarii de Suceava sau domnii de la județeana de partid nu au avut și nu au nici acum minima reacție.
Zeci de mii de români, mii și mii de suceveni cred în ce s-a strigat, în stradă, în zilele acestea: ,,Rușine, rușine!” ,,Nu mai vrem corupție!” „Uniți salvăm România”, „Nu stați la balcoane că muriți de foame”, „Hoții !, Hoții!”, „Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă”, ,,Patriarhul Daniel pleacă după Viorel!”, „Toate partidele aceeași mizerie”, „Corupţia, indiferenţa şi lăcomia ucid România!”.
Până ce viața dorită de noi va fi alta, iar speranța va triumfa, oamenii din județul Suceava, bucovineni sau regățeni, vor repeta versurile lui Coșbuc: „Zeii sunt departe, sus, / Dușmanii lângă noi!”

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.