Declarațiile preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, pe tema scutului anti-rachetă trebuie tratate cu toată seriozitatea, fiind necesară o analiză privind riscurile şi ameninţările la adresa României la nivelul tuturor instituţiilor cu rol în asigurarea securităţii, consideră liberalii.

vladimir putin

Am luat act cu surprindere de declaraţiile de la Atena ale Preşedintelui Federaţiei Ruse referitoare la presupusul rol ofensiv al scutului anti-rachetă şi la posibile măsuri de retorsiune. Nu este pentru prima oară când oficiali ruşi abordează tema respectivă de pe aceste poziţii dar, în momentul în care Federaţia Rusă alege acest nivel de comunicare, sunt necesare lămuriri suplimentare din partea tuturor decidenţilor politici din România. Cât priveşte măsurile de retorsiune, afirmaţiile liderului de la Moscova trebuie tratate cu toată seriozitatea şi efectuată o analiză privind riscurile şi ameninţările la adresa României la nivelul tuturor instituţiilor cu rol în asigurarea securităţii naţionale, în coordonare cu alianţele şi organizaţiile din care face parte ţara noastră”, transmit cei din PNL prin intermediul unui comunicat de presă semnat de secretarul executiv PNL Radu Carp.

Potrivit comunicatului, scutul anti-rachetă are un rol strict defensiv şi vizează un alt tip de ameninţări decât cele venite din partea Federaţiei Ruse.

Acest scut nu încalcă nicio obligaţie internaţională a României, este asumat în baza calităţii de membru NATO şi reprezintă o componentă extrem de importantă în ceea ce priveşte asigurarea securităţii continentului european, nu doar a unui stat sau grup de state. Orice afirmaţie care contrazice aceste adevăruri nu are decât rolul de a induce în eroare opinia publică. Salutăm reacţia MAE român, precum şi cea a purtătorului de cuvânt al NATO, reacţii convergente care arată că stabilirea şi promovarea adevărului este esenţială în relaţia cu Federaţia Rusă”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, pe fondul găzduirii elementelor sistemului antirachetă american, considerat o ameninţare la adresa Moscovei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.