PSD propune, în pachetul de măsuri pentru susţinerea nivelului de trai al românilor cu venituri mici, acordarea de vouchere de 50 euro la fiecare 2 luni, pentru 6 alimente de bază, precum şi vouchere pentru elevii din familiile sărace, de 30 euro lunar, pentru 7 luni, pentru achiziţionarea de alimente, rechizite şi haine, au precizat surse din PSD pentru News.ro.

Aceste vouchere ar urma să fie alocate pentru gospodăriile cu ambii părinţi şi cel puţin 2 copii dependenţi şi gospodării monoparentale cu un venit net mediu lunar mai mic de 600 lei ( în jur de 151.000 gospodarii), precum şi persoanele care primesc Venit Minim Garantat – 168.000 persoane, persoane cu dizabilitati – 800.000 persoane şi pensionarii cu un venit mai mic de 1500 lei, aici încadrându-se 2.349.517 pensionari.

Pentru această măsură, totalul beneficiarilor ar fi de 3.468.517 persoane, dar impactul bugetar de  693.734.000 milioane euro până la sfârsitul anului, adica 0,27% din PIB estimat de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul 2022.

O altă măsură propusă de PSD se referă la susţinerea elevilor care provin din familii cu venituri mici, prin acordarea de vouchere de 30 euro lunar pentru 7 luni (aprilie –iunie si septembrie – decembrie 2022).

Aceste vouchere ar urma să fie folosite pentru alimente, rechizite şi haine, de către cei 156.000 de elevi care primesc burse sociale. Impactul bugetar pentru această măsură este de  32.760.000 euro adică 0.012 % din PIB  estimat de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul 2022, potrivit estimărilor celor de la PSD.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, săprămâna trecută, la Parlament, că în partid a fost finalizat pachetul de măsuri pentru economie, în contextul crizei legate de războiul din Ucraina şi cea energetică, şi că un prim draft a ajuns şi la premier.

Liderul PSD a ţinut să precizeze că, după măsurile luate şi care vor intra în vigoare de las 1 aprilie, în acest moment, avem un efort de 3,6% din PIB pe zona socială şi zona economică.

PNL consideră că eventuale vouchere destinate românilor cu venituri mici pentru cumpărarea de alimente ar trebui să aibă o valoare de 100 de euro şi să fie acordate cel puţin până anul viitor în iunie, afirmă surse din partid, în condiţiile în care PSD propune, în pachetul de măsuri pentru susţinerea nivelului de trai al românilor cu venituri mici, acordarea de vouchere de 50 euro la fiecare 2 luni, pentru 6 alimente de bază, precum şi vouchere pentru elevii din familiile sărace, de 30 euro lunar, pentru 7 luni, pentru achiziţionarea de alimente, rechizite şi haine. Acest subiect urmează să fie discutat în coaliţie.

Conform surselor citate, PNL consideră că dacă Guvernul vrea să introducă vouchere, valoarea acestora ar trebui să fie de 100 de euro. De asemenea, liberalii consideră că astfel de măsuri de sprijin pentru familiile cu venituri mici ar trebui să fie aplicate cel puţin până anul viitor în iunie, pentru ca acestea să poată treece iarna mai uşor.
Totodată, PNL vrea să fie luat în calcul un nivel al inflaţiei de peste 10%, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.