Poliția Suceava a atras atenția asupra fraudelor cu investiții în criptomonede. Într-un comunicat de presă transmis de IPJ Suceava se arată că promovarea agresivă a monedelor digitale și reglementarea deficitară a pieței criptomonedei crește șansele expunerii la un risc major de fraudă.

„Valoarea monedelor digitale este în aparenţă în continuă creştere şi promite investitorilor câştiguri rapide printr-o investiție minimă. În momentul în care victima dorește să retragă „câștigul”, i se solicită diferite sume cu titlu de comision/taxă de asigurare/taxă tranzacție interbancară, până în momentul în care acesta nu mai dispune de fonduri. Au existat cazuri în care, după ce au fost fraudate în modalitatea descrisă mai sus, victimele au accesat diverse site-uri care pretindeau că pot recupera prejudiciul în schimbul unui comision procentual din suma, fiind înșelate și prin această modalitate”, se arată în comunicat. Astfel, poliţiştii suceveni recomandă celor care primesc oferte de tranzacţionare a criptomonedelor să verifice cât mai bine produsul şi legitimitatea site-ului sau serviciului oferit, să nu deschidă anexele unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuţi, ori să acceseze link-uri primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informaţiilor personale.

Potrivit sursei citate, criminalitatea informatică reprezintă un domeniu aflat în continuă creștere și diversificare pe fondul creșterii exponențiale a numărului și rolului dispozitivelor de accesare a internetului implicit a numărului de utilizatori și funcționalităților pe care le oferă digitalizarea în viața de zi cu zi. Poliția Suceava a arătat că acest fenomen infracțional îmbracă multiple forme, de la atacurile cibernetice prin intermediul programelor de tip malware până la fraudele cu mijloace de plată electronice, înșelăciunile prin intermediul platformelor online, cyberbullyingul sau exploatarea sexuală a minorilor pe internet.

La nivelul județului Suceava, în primele nouă luni ale anului 2023 au fost sesizate poliției 101 înșelăciuni săvârșite prin mijloace de comunicare online și 79 de fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice.

Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor de internet, polițiștii suceveni au demarat o nouă campanie de prevenire a criminalității online ”10 sfaturi pentru o navigare în siguranță în mediul online”.

Activitățile desfășurate vor viza informarea cetățenilor, dar și a copiilor, adolescenților și tinerilor cu privire la principalele riscuri și vulnerabilități întâlnite pe internet precum și mecanisme de prevenire ale acestora și sfaturi pentru o navigare în siguranță pe internet

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.