Pentru unii mumă, pentru alții ciumă, Gheorghe Flutur este, cel puțin la ora actuală, cel mai influent om politic din Bucovina și printre cei mai influenți din zona Moldovei.

Are un discurs politic acceptabil, pe unele locuri chiar bun, are charismă și energie. Pe lângă toate astea, e și gospodar. Privit de departe, pare un lider înnăscut, o rara avis a politicii românești, un om care se află în locul potrivit, la timpul potrivit. Dar asta numai dacă privim de departe. De aproape i se pot face multe observații, dar asta se poate să fie o părere strict subiectivă. Singurul reproș care i se poate face, fără teama de a greși, fie că-l privim de departe sau de aproape, e acela că e răzbunător (nu putea să fie altfel odată ce a trecut prin școala de partid a PDL-ului) și că se înconjoară de pupincuriști, mai ceva ca Împăratul Bizanțului de Garda Varegă. Nu știu cum face, dar și-i alege pe sprânceană. Sub acest aspect, Ceaușescu l-ar fi privit cu invidie, s-ar fi așezat în bancă, cu creionul în mână și ar fi luat lecții. Hai că și el alegea cu simț de răspundere buzele cui să-i atingă augustul său popou, dar chiar așa niște specialiști întru ale sărutului anal, n-a găsit. Diferența majoră între pupătorii de fund a lui Ceaușescu și cei ai d-lui Flutur, e că cei din urmă își fac până și cruce înainte de a da cu limba. Se uită la Președintele CJ, mai ceva ca la Dumnezeu și purced în a-i îndeplini orice dorință deîndată, fără a judeca absolut defel consecințele faptelor lor, pentru că, vorba cărților: ei trebuie să creadă, nu să cerceteze. Ca și în primul mandat, tot ei îl vor condamna pe domnul Flutur la alți 4 ani de opoziție, din 2020, indiferent de numărul reușitelor sale, pentru că acești căței chiar dacă nu mușcă mâna stăpânului, mușcă din restul lumii fără discernământ, atrăgând ura oamenilor de rând care nu vor să fie nici măcar lătrați, darămite mușcați din pricini năzărite. E treaba dumnealui dacă preferă în locul unor oameni decenți, competenți niște slugoi, crezând că slugărnicia fățișă va fi motorul schimbărilor pe care dorește să le facă în județ. E drept că acești obedienți se vor executa imediat ce primesc ordinul pe unitate, dar maniera prin care o vor face, îl va costa mai mult pe președintele CJ-ului la alegerile viitoare decât pe dânșii. E drept că nici unul nu-i va da dureri de cap, punând mai multe întrebări decât trebuie, sau venind cu alte idei decât cele ale liderului absolut, iar în economia deciziilor acest aspect trebuie să recunoaștem că este important, numai că oricât și-ar dori să fie de bun în toate, mai sunt domenii în care dl Flutur trebuie să-i asculte și pe ceilalți fie că sunt admiratori de-ai lui sau doar specialiști. În altă ordine de idei, măcar din când în când, domnul Flutur ar face bine să-și amintească că este silvicultor și să își mai arunce privirea prin pădurile județului care îl păstorește, dacă nu sub aspect profesional, măcar cu scop recreativ, nu din altă cauză dar prietenii lui, gateriștii, îl vor lăsa în ăștia patru ani fără obiectul calificării dacă continuă în ritmul celor 2 luni de exploatare făcute de când domnul Flutur se află la butoanele județului.

Indiferent dacă îl agreăm sau nu, trebuie să fim de acord că în momentul de față, acesta  face istorie. Nu vorbim despre istorie de aia hard, care va apărea în manualele școlare, dar la capitolul istorie locală, sigur  se va găsi cineva care să vorbească despre dânsul. Poate cineva de la ziarele locale prietene, care în schimbul contractelor de publicitate de sute de mii de euro pe care urmează să le semneze cu CJ, mă gândesc că vor face o cronică a mandatelor domnului Flutur, direct proporțională ca scriere și valoare publicistică nu numărul zero-urilor din respectivele acte. Acuma nu că suntem cârcotași: știm că totul se va face legal, transparent, pe bază de licitație, dar dorim să amintim că indiferent de ofertele făcute de Moni… de ziarele concurente, la noi e mai ieftin. Dar fiind pe bani publici, nu credem că a noastră cârcoteală va fi băgată în seamă.

Totuși, cine este acest domn care reușește de ani buni să fie principalul pilon politic al județului Suceava? Oare ce ursitoare i-au descântat soarta, oare ce țigancă (a se citi Stolojan fără menajamente) i-a ghicit de noroc, simțind potențialul lui de om politic?

Gheorghe Flutur s-a născut pe 8 iulie 1960, în localitatea Botoşana, judeţul Suceava, a fost senator şi ministru al Agriculturii iar în prezent, este preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava. Între 1980 – 1985, Flutur a urmat cursurile Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere Braşov, iar din 1985 până în 1991 a lucrat ca inginer silvic la Direcţia Silvică Suceava. În cadrul aceleaşi Direcţii, domnul Flutur a ajuns şef ocol silvic (1991-1997) şi director (1997-2000).  La alegerile generale din anul 2000, Gheorghe Flutur a fost ales senator de Suceava pe listele Partidului Naţional Liberal. Istoria avea să se repete şi în 2004. Acesta a îndeplinit funcţia de Ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale în cadrul Guvernului Tăriceanu, în perioada decembrie 2004 – octombrie 2006. Tot în anul 2006, Flutur părăseşte PNL pentru PLD, care ulterior va forma PD-L cu Partidul Democrat. Anul 2008 îl găsește pe  acesta în fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava. Patru ani mai târziu, pierde alegerile locale, dar revine în Senat din partea PD-L. În 2015, Flutur revine în PNL ca urmare a fuziunii dintre PNL şi PD-L, fiind președintele PNL-ului din județul Suceava. Gheorghe Flutur se întoarce a conducerea Consiliului Judeţean Suceava în urma alegerilor locale din iunie 2016.

La începutul noului mandat, președintele CJ a cuvântat următoarele:„Apelul meu este să începem cu Doamne ajută, aşa cum am declarat astăzi. A venit momentul să lăsăm deoparte patimile politice şi logica de campanie electorală şi să îmbrăcăm haina administraţiei. Fac apel la unitatea Consiliului Judeţean Suceava pentru că e nevoie de aşa ceva. Avem nevoie de unitate pentru că judeţul Suceava aşteaptă construcţie, soluţii şi mai puţin contradicţii şi spectacol politic. Vreau să dau tonul revenirii la normalitate în actul administrativ judeţean. Toată campania asta şi astăzi am avut acest sentiment de vot uninominal şi vreau să mulţumesc echipei cu care am venit în CJ şi echipei PNL” Discursul este impecabil și fără cusur. Este adus în discuție și în activitatea administrativă bunul Dumnezeu, unitatea și lepădarea de patima politică. La nici măcar o lună de la aceste cuvinte excepționale, directorii neprieteni ai PNL-ului, dar iubitori de PSD –el, au renunțat de bunăvoie, desigur, la funcțiile avute, preferând să aibe funcții de execuție, mai puțin solicitante, unii dintre ei resimțind chiar o nevoie acută de a fi frecați la cap de un nou șef. Și toamna nici nu a venit. Ori e lucru știut că toamna se numără bobocii, în cazul de față directorii de școli și poate chiar unii inspectori. Mamă, mamă ce listă de schimbări vine în învățământ, de îngheață sufletul în inima cadrelor didactice. E drept că unora le îngheață de bucurie, altora de spaimă, cert e că nimic nu va mai fi cum a fost. Doar acolo unde directorul este numit prin concurs… dar uite treabă a naibii, ca nu se găsește așa ceva în județ.

Gheorghe Flutur a reușit să recâștige fotoliul de președinte al CJ Suceava în primul rând pentru că predecesorul său a fost un personaj extrem de leneș. A fost atât de leneș încât Ion Creangă ar fi avut o sursă de inspirație pentru a scrie o continuare a poveștii „Un om leneș”, o continuare pe care cred că ar fi făcut-o în cheie fantastică, fiind convins că asistă la o lene cu adevărat fantastică, imposibil de explicat prin criteriile și normele contemporane de interpretare a realității. Până și J.R.R. cică Tolkien ar mai fi adăugat un personaj în trilogia sa, „Stăpânul inelelor”, un rege al Ținutului Leneșilor, care s-ar fi numit Nechifor….Cătălin Nechifor. Gheorghe Flutur pare orice, numai leneș nu. La o săptămână de la numirea în funcție, iese în față cu o declarație de presă în care anunță că „că va începe imediat discuţii cu factorii responsabili pentru proiecte blocate din judeţ”.

El a spus că va avea o întâlnire cu reprezentaţi ai Ministerului Transporturilor privind proiectul şoselei de centură a municipiului Suceava, că va discuta ulterior,  modul în care se poate debloca construcţia conductei magistrale spre Vatra Dornei în cadrul proiectului „Suceava – Utilităţi şi Mediu la standarde europene” şi că va discuta cu reprezentanţii Primăriei Câmpulung Moldovenesc despre situaţia pârtiei de schi de pe Rarău şi finanţarea investiţiei prin ANT. Totodată, Flutur a spus că va analiza şi situaţia proiectului SMID pentru colectarea deşeurilor şi a depozitelor ecologice de la Moara şi Pojorâta, dar că este interesat ca şi proiectul de dezvoltare a Aeroportului Suceava să continue. Totodată, Gheorghe Flutur i-a anunţat pe reprezentanţii Prefecturii, ai primăriilor, pe cei ai instituţiilor descentralizate că se va implica în toate problemele din judeţ, chiar dacă acestea nu sunt direct de competenţa Consiliului Judeţean Suceava. Acesta a spus că deşi i se reproşează că se implică în probleme care nu ţin de competenţa Consiliului Judeţean, nu renunţă, pentru că este legitimat de votul electoratului din judeţ. Flutur a subliniat că nu are de gând să figureze doar la inaugurări de evenimente. Acesta a declarat că va fi un președinte implicat, argumentând că acţionează în acest fel pentru că Suceava „este un judeţ nevorbit” (sursa: Crai Nou)

Și s-a ținut de cuvânt. Ca un iepuraș pus pe baterii Duracell, Gheorghe Flutur a fost prezent pretutindeni. Prin sate, prin văi, pe drumuri, pe cărări, prin aeroport, prin conferințe, prin fabrici, prin uzine, prin clasa muncitoare, prin fenomenele naturii, peste tot unde întoarcem capul, nu se poate să nu zărim măcar umbra noului președinte al CJ, ba am auzit un zvom că umbra sa veghează acum și la Cozia, lăsând-o pe cea a lui Mircea să-și ia un răgaz măcar în luna Diasporei. E atât de omniprezent și omnipotent, încât parcă mi-e frică, ca nu cumva, într-o după-amiază, să-l găsesc la mine în pat făcând planuri pentru lansarea primei rachete spațiale de pe Aeroportul Suceava, spre Lună. Dincolo de glumă, această tenacitate este de admirat.

La o lună de la preluarea atribuțiilor de șef a administrației județene, și-a prezentat bilanțul. Site-ul sv.news ni-l prezintă cu amănuntul: Gheorghe Flutur a precizat în debutul respectivului comunicat că una dintre principalele sale preocupări a fost reorganizarea aparatului central al instituţiei, pentru a-l face mai eficient, cu mai puţine direcţii. Flutur a spus că o prioritate a sa a fost deblocarea sau accelerarea proiectelor din judeţ, atât cele care ţineau de instituţia pe care o conduce, cât şi alte proiecte importante. El a făcut referire la şoseaua de centură a Sucevei, precizând că a făcut numeroase demersuri la Ministerul Transporturilor şi CNADNR pentru reluarea lucrărilor la centura Sucevei, dar şi pentru începerea investiţiei în construcţia şoselei de centură a municipiului Rădăuţi. Gheorghe Flutur a spus că la centura Sucevei, până în luna septembrie trebuie finalizată actualizarea proiectului. (Personal nu cred că va reuși acest lucru, și nici el nu cred să fie convins de reușita demersului său, dar cartea și-o joacă excelent) „Sperăm ca în luna septembrie să se scoată la licitaţie execuţia lucrărilor. Din păcate am găsit lucrurile întârziate la această investiţie. Aşa cum stau lucrurile, probabil în primăvară vor reîncepe lucrările”. Acesta a mai adăugat că şi pe drumurile naţionale din judeţ urmează să fie turnat covor asfaltic, făcând referire la drumul spre Putna, dar şi pe DN 17 B, pe Valea Bistriţei.

În acelaşi timp, preşedintele CJ Suceava a spus că a avut discuţii şi la Autoritatea Naţională pentru Turism pentru deblocarea lucrărilor la pârtia de schi de pe Rarău, precizând că demersuri în acest sens a făcut şi primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură. Flutur a subliniat că ANT are fondurile necesare pentru continuarea acestei investiţii. El a mai spus că urmează să fie promovată o Hotărâre de Guvern prin care ANT să devină ordonator principal de credite pentru a finanţa lucrările la pârtia de schi de pe Rarău.

Gheorghe Flutur a mai declarat că şi pentru continuarea lucrărilor la magistrala de gaz metan către Vatra Dornei au fost făcuţi mai mulţi paşi importanţi. Astfel, Flutur a spus că a fost întocmită documentaţia pentru scoaterea din fondul forestier a unei suprafeţe de 15 hectare de teren, iar compania Transgaz a acceptat să plătească şase milioane de lei pentru despăgubirile către Romsilva.

Făcând referire la proiectul pentru gestionarea deşeurilor, Gheorghe Flutur a precizat că printr-o decizie luată marţi seara, Consiliul Local Pojorîta a transferat suprafaţa de teren pe care se construieşte depozitul de pe Mestecăniş, urmând să fie afişat pentru dezbaterea publică. „Din păcate la Moara, echipa de licitaţie a decis că nu s-au întrunit condiţiile de atribuire pentru operarea depozitului, având în vedere că a fost un singur ofertant”, a spus Flutur.

În acelaşi timp, preşedintele CJ Suceava a mai spus a făcut demersuri şi pentru fondurile necesare lucrărilor de îndiguire a cursurilor de apă, subliniind că în ultimii ani finanţările au fost insuficiente. Gheorghe Flutur a adăugat că de la preluarea mandatului a reînceput discuţiile cu reprezentanţii Asociaţiei Produs în Bucovina, pentru a reîncepe promovarea. Flutur a spus că o preocupare a fost şi asigurarea fondurilor pentru modernizarea drumurilor judeţene, precizând că în curând vor începe lucrările la peste 80 de kilometri de drumuri. „De asemenea ne-a preocupat să remediem problemele care au împiedicat intrarea în legalitate a şcolilor. Am avut discuţii şi cu Inspectoratul Şcolar, dar şi cu cei de la şcolile din subordinea noastră şi am alocat resurse pentru ca acestea să aibă condiţiile de autorizare”.

Şeful administraţiei judeţene a subliniat că o prioritate o reprezintă dezvoltarea Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava, în acest sens având loc discuţii pentru noi curse aeriene externe de la Suceava. Gheorghe Flutur a precizat că va avea discuţii şi cu autorităţile din Cernăuţi, dar şi cu cele din România pentru a se încerca aplicarea unor proceduri simplificate pentru cei care vin din Ucraina şi care vor să folosească aeroportul sucevean. Flutur a mai arătat că intenţia sa este şi aceea de a găsi un operator pentru dezvoltarea unui terminal cargo pentru transport de marfă.

Preşedintele CJ Suceava a mai arătat că şi la Spitalul Judeţean Suceava vor fi continuate proiectele de modernizare şi de extindere. Gheorghe Flutur a arătat că în această primă lună de mandat a reluat discuţiile cu partenerii externi ai CJ Suceava, şi în acelaşi timp au fost organizate şedinţe pentru găsirea unor soluţii la problemele semnalate de fermieri, primari sau oameni de afaceri. (sursa: svnews.ro)

Într-o lună de zile a reușit să aibă activitate cât a avut Cătălin Nechifor în 4 ani. Ceea ce ne interesează pe noi e cu ce costuri au avut loc toate aceste intervenții. E lucru știut că în România zilei de azi, nu poți rezolva nimic, fără să oferi ceva la schimb. Mai cu seamă în administrația publică! Pe principiul dar din dar se face rai, s-a construit în jurul administrației publice un întreg păienjeniș de interese mai mult sau mai puțin legale, pe care nu ai cum să-l eviți dacă ești om politic. Ca să faci ceva, trebuie să distrugi altceva. Poate fi vorba de păduri, poate fi vorba de firme locale, poate fi vorba de oameni care încurcă interesele sistemului….Totul trebuie eliminat pentru ca sistemul, așa găunos cum e, să câștige și să păstreze aparența de legalitate. Dedesubturile marilor investiții ce vor veni în județ sunt cele care ne interesează. Și le vom afla.

Politica poate fi făcută cu diplomație. Diplomația ține deoparte presa și alte instituții dăunătoare corupției sub toate formele ei. Poate domnul Flutur este un bun diplomat, dar oamenii pe care se bazează sunt niște dătători cu barda incredibili. Din cauza lor, orice mișcare a acestuia va sta sub semnul întrebării, indiferent cât de rezonabile, fiabile și de bun simț sunt argumentele care pun în mișcare diversele sale acțiuni. Faptul că nu ia în considerare opiniile altor persoane, decât a celor care îl ridică în slăvi, e o lipsă de normalitate. Ori oamenii au nevoie de normalitate și dialogul este cheia prin care poți ajunge la ei. Numirea unor persoane în funcții de conducere doar pe criterii politice este de asemenea profund greșită. Asta a fost greșeala care a pus capăt PDL-ului, acest partid reușind performanța ca în toamna anului 2009 să schimbe din funcțiile de conducere în 48 h,  90% din directorii care nu erau membri sau  simpatizanți ai regimului Boc. Incompetența a fost în floare! Pesemne că domnul Flutur a uitat greșelile trecutului. Nu neg defel calitățile sale de lider. Nici nu contest proiectele pe care intenționează să le pună în aplicare, ba, chiar am certitudinea că le va duce la capăt aproape pe toate și că majoritatea sunt utile, totuși, oricât de bine intenționat ai fi, nu poți construi nimic cu lingăi care ascultă de tine de frică. Ăsta e primul semn că te însoțești cu oameni proști. Un om deștept nu se teme de tine, pentru că un om deștept nu depinde de funcția pe care tu i-o dai sau nu, și nici nu te compară cu Dumnezeu Tatăl.

Am pus titlul articolului „Gheorghe Flutur, un Erdogan al Bucovinei” și nu cred că am făcut-o greșit. Din toamnă, dacă PNL-ul face majoritate parlamentară, printr-o minune Dumnezeiască sau a Serviciilor, încep epurările în masă. Inclusiv la Suceava. Frustrații vor sări în sus cum că corupție, și greaua moștenire, și plagiatori, și caca-maca. La ce probleme economice se văd la orizont, mă gândesc că PNL-iștii, inclusiv liderii locali, ar face bine să nu dezgroape morții. S–ar putea unii să-i bântuie…

 

 

One Response

  1. Politika&Kolesterol_3,14

    Domnu’ Hutuleac,se zice ca celebrul pamflet “Baroane!” al lui Arghezi avea doua variante,una draguta,cu pupincurisme de epoca, si alta dura,”hard’,cum ar zice astazi unii cunoscatori de greaca veche,respectiv varianta despre care unii mai stim cate ceva,ca se invata la scoala desueta bazata pe carti,mai putin pe etnobotanice si tras pe nas!
    Deci,domnu’ Hutuleac,o sa va cutremurati cand o sa aflati si varianta hard a baladei lui Flutur,scrisa de unii care n-au interese in publicitate groasa si grasa! Caci este vorba de o varianta pe care dumnealui domnul Ghita,sociopat din specia Kiorensis,mic Gauleiter de interes raional,colonel(r) pentru fapte de arme pe care le cunosc doar el si ocrotitorul interesului national,domnul Oprea,general cu patru stele de izmene si obiele,deci o varianta de care I se face rau insusi titularului…
    Si despre care nu v-ar placea sa scrieti deoarece nu este asa de lirica precum aceasta,pe care tocmai ati produs-o!

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.