În luna decembrie mulţi dintre românii plecaţi în străinătate revin acasă pentru a celebra împreună cu familiile Sărbătorile de Iarnă. De asemenea, se remarcă o creştere a circuitului valorilor monetare şi a tranzacţiilor comerciale. În multe dintre cazuri, cetăţenii schimbă valută şi mânuiesc valori monetare mai importante decât în celelalte perioade ale anului.

Deşi în mod constant poliţiştii promovează cu sprijinul mass-media recomandări preventive, unii cetăţeni, din dorinţa unui câştig material, ignoră aceste sfaturi şi cad victime ale escrocilor.

Metoda „şmen” presupune ca la un schimb valutar făcut la colţul străzii, în schimbul unui profit promis, cel care acceptă ajunge de fapt să primească mai puţini bani. Modul de operare intitulat „şmen” este aplicat de suspecţi în momentul când, la un schimb valutar ilegal, cer banii pentru a-i renumăra, dar de fapt acela este momentul în care sustrag sau înlocuiesc suma valabilă cu o suma derizorie și imediat, sub pretextul că în zonă și-au făcut apariția polițiștii, infractorii dispar rapid, iar victima descoperă ulterior că a fost înșelată şi a primit mai puţini bani.

Un astfel de caz s-a întâmplat şi pe raza municipiului Suceava.

La data de 19.12.2016, în jurul orei 14.15,  Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată  de către un tânăr de 22 ani din comuna Moara, cu privire la faptul că pe parcursul aceleiași zile, în jurul orei 14.00, o persoană necunoscută l-a înșelat în urma unui schimb ilegal de valută.

Din verificări a reieșit că la data de mai sus, în jurul orei 14.00, persoana vătămată s-a deplasat din localitatea de domiciliu în municipiul Suceava, la o casă de schimb valutar situată în cartierul George Enescu, pentru a schimba suma de 600 euro.

Ajuns la casa de schimb și constatând că în interior era aglomerație, susnumitul a decis să aștepte în fața imobilului, până iese cineva din interior. În timp ce aștepta, acesta a fost abordat de o persoană de sex masculin, care l-a întrebat dacă așteaptă la rând să schimbe bani. Persoana vătămată i-a răspuns afirmativ, drept pentru care persoana necunoscută i-a spus că și ea dorește să cumpere valută, sens în care i-a propus să facă tranzacția cu el. Victima a fost de acord, spunându-i că dorește să schimbe suma de 600 euro, bărbatul necunoscut fiind de acord să îi ofere suma de 2688 lei.

În continuare, persoana necunoscută i-a solicitat persoanei vătămate să o urmeze pe trotuarul de vis-a-vis, unde a scos un teanc de bani în bancnote de 500 lei și 10 lei, numărând apoi o sumă de bani, după care i-a înmânat-o reclamantului, spunându-i că e suma solicitată de acesta, respectiv 2688 lei. Partea vătămată a luat banii, i-a numărat, constatând că este suma cerută, însă persoana necunoscută i-a solicitat din nou banii, să îi mai numere o dată, deoarece era posibil să fi greșit. După ce a luat suma de bani în mână, persoana necunoscută i-a distras atenția reclamantului, întrebându-l unde se află telefonul său, sens în care s-a întors spre lateral, astfel mascând mâna în care avea banii, după care i-a înapoiat acestuia din urmă o altă sumă de bani..

Îndreptându-se spre autoturismul personal, cu care era venit la fața locului, victima  a numărat din nou banii, constatând că a primit suma de 1428 lei, cu 1260 lei mai puțin decât suma inițială. Conștientizând că a fost înșelat, acesta s-a întors în locul unde a avut loc tranzacția, însă persoana necunoscută nu se mai afla la fața locului.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de ,,înșelăciune”.

În aceste zile poliţiştii de prevenire şi cei din structurile operative au făcut  front comun împotriva înşelăciunilor, acţionând atât pentru informarea şi responsabilizarea cetăţenilor cât şi pentru identificarea şi sancţionarea celor care nu respectă legislaţia privind schimbul de valută.

Zilnic, poliţiştii se deplasează în zonele comerciale şi în zona caselor de schimb valutar discutând cu cetăţenii şi informându-i cu privire la situaţiile de risc victimal.

Pentru că astfel de infractori acţionează în apropierea unităţilor bancare şi de schimb valutar, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu accepte astfel de propuneri, mai ales că sunt ilegale. Recomandăm, în scopul prevenirii victimizării cetățenilor, ca astfel de tranzacţii să se efectueze doar la bănci și casele de schimb valutare. Nu cumpărați valuta de la persoane neautorizate, aceasta poate fi falsă! Acest gen de infractori acționează la câțiva metri de un birou de schimb valutar și ar fi păcat ca sucevenii să cadă victime doar pentru un potenţial câștig nesemnificativ.

Atenție la metoda „șmen” şi dacă totuşi cineva consimte să participe la o ilegalitate, când primiți suma solicitată numărați cu atenție bancnotele și nu mai întoarceți banii spre renumărare! În caz de suspiciune, sunaţi imediat la 112 şi reţineţi semnalmentele pentru a le comunica poliţiştilor.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.