În perioada 11 – 17 martie 2019, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și cei din cadrul subunităților teritoriale de poliție, în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava au organizat acțiuni punctuale pe raza județului, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul exploatării, transportului, depozitării și prelucrării masei lemnoase. Au fost efectuate 19 controale, fiind constatate 9 infracțiuni și aplicate 186 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 97.700 lei. Polițiștii au confiscat 117,08 m.c. material lemnos în vederea stabilirii provenienţei, în valoare de 44.400 lei, din care faptic 104,58 m.c. și valoric 12,50 m.c. și au indisponibilizat o autoutilitară folosită la comiterea ilegalităților silvice, în valoare de circa 3.000 de euro.

Spre exemplu, în data de 8 martie 2019, la ora 17.15, o patrulă din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei a oprit pentru control pe DN 2 din comuna Vadu Moldovei, ansamblul auto condus de un bărbat de 38 de ani din comuna Bogdănești, care transporta material lemnos către o firmă din Bulgaria, respectiv cherestea de esență rășinoase. Întrucât existau suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos transportată și a faptului că, bărbatul a efectuat mai multe transporturi în baza aceluiași aviz de însoțire, polițiștii au solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii au stabilit faptul că, acesta transporta cantitatea de 51,90 m.c. cherestea de esență rășinoase și nu cea consemnată în documente. Totodată, în urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că, în data de 7 martie 2019, respectiv 8 martie 2019, bărbatul a efectuat transporturi de material lemnos pe baza aceluiași aviz de însoțire. În cauză s-a dispus sancționarea contravențională a societății comerciale din comuna Bogdănești emitente a documentelor cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010 și confiscarea materialului lemnos, în valoare de 33.164 lei.

În altă ordine de inei, la data de 14 martie 2019, ora 11.20, polițiștii Postului de poliţie Mănăstirea  Humorului au oprit pentru control pe DJ 177 din localitate, autoutilitara condusă de un localnic de 21 de ani, care transporta material lemnos. În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că, tânărul nu deține documente legale de proveniență și transport a materialului lemnos, motiv pentru care, s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii au stabilit faptul că, acesta transporta ilegal cantitatea de 4,28 m.c. cherestea de esență rășinoase. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, materialul lemnos în valoare de 2.734 lei a fost confiscat și predat în custodie personalului silvic, iar autoutilitara în valoare de circa 3.000 de euro a fost indisponibilizată.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.