Marți, 8 decembrie 2015, un tânăr de 18 ani, din localitatea Zvoriștea a fost depistat în flagrant în fața unui bar din localitatea Zvoriștea, județul Suceava, având asupra sa mai multe bagaje în care se aflau cutii conţinând obiecte şi materiale pirotehnice.

Peste 1000 bucăţi de obiecte pirotehnice au fost găsite asupra bărbatului, în urma controlului efectuat. Toate obiectele pe care le deținea fac parte din  clasa a-II-a de explozabilitate. Obiectele pirotehnice au fost confiscate, iar cel în cauză a  fost condus la sediul Postului de Poliție Zvoriștea pentru cercetări, polițiștii întocmind dosar penal  sub aspectul comiterii de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Atât persoanele care produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice precum și persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice, trebuie obligatoriu să obţină autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea.

Încă de la începutul lunii decembrie 2015 și până în ianuarie 2016, poliţiştii desfăşoară mai multe acţiuni specifice pentru respectării legislaţiei în privinţa utilizării şi deţinerii de materiale pirotehnice, precum şi cu privire la legalitatea desfăşurării actelor de comerţ cu astfel de produse în contextul activităţilor economice specifice legate de perioada Sărbătorilor de iarnă.

Polițiștii avertizează populația asupra faptului că pentru nerespectarea regimului articolelor pirotenice, se poate face chiar și închisoare. Astfel, orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

 

 

„În ceea ce privește contravențiile, comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a articolelor pirotehnice din categoria I se sancţionează amendă de la 2.000 la 5.000 lei. Neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul articolelor pirotehnice, denumirea în limba română, clasa din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sancționează cu  amendă de la 5.000 lei la 7.500 lei. Folosirea articolelor pirotehnice în locurile interzise se sancționează cu  amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei. În cazul tulburării ordinii publice prin folosirea excesivă a obiectelor pirotehnice care provoacă zgomot se vor aplica amenzi de la 200 lei la 1000 lei. În cazul în care sunt încălcate reglementările legale în vigoare cu privire la respectarea normelor de securitate, se vor lua măsuri pentru suspendarea, restrângerea sau retragerea autorizaţiei pentru activităţile de deţinere, transfer, transport, folosire ori comercializare a obiectelor pirotehnice. Sanctiunile contraventionale cu amenda se pot aplica si persoanelor juridice caz in care cuantumul amenzii se majoreaza cu 100%”, se precizează într-un comunicat IPJ Suceava.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.