În perioada 30 octombrie -06 noiembrie 2018, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și cei din cadrul subunităților teritoriale de poliție, în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava au organizat acțiuni punctuale pe raza județului, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul exploatării, transportului, depozitării și prelucrării masei lemnoase.

Potrivit IPJ Suceava, au fost efectuate 38 de controale, fiind constatate 5 infracțiuni și aplicate 109  sancțiuni contravenționale, în valoare de 61.688 lei. Polițiștii au confiscat, în vederea stabilirii provenienţei,  141,97 m.c. material lemnos, în valoare de 27.021 lei, din care faptic  135,55 m.c. și valoric = 6,42 m.c.

Exemple:

La 01.11.2018, în baza datelor și informațiilor obținute de poliţiştii Secţiei 15 Poliţie Rurală Vatra Dornei, cu privire la tăierea fără drept de arbori de pe terenul forestier, aparținând unui bărbat de 78 de ani, din comuna Șaru Dornei, polițiștii au stabilit faptul că, acesta deține o suprafață de 3 hectare în locul denumit „Băuca” de pe raza comunei Șaru Dornei și are contract de prestări servicii silvice cu Ocolul Silvic Dealu-Negru. Astfel, în cursul lunii mai a.c., bărbatul a solicitat prin cerere marcarea unor arbori doborâți sau rupți de fenomene naturale (produse accidentale), fiind marcați 129 de arbori din special molid, în volum brut de 83 m.c., conform actului de punere în valoare întocmit la data de 24.05.2018 de către Ocolul Silvic. Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, la data de 18.10.2018, arborii marcați pe terenul în cauză au fost exploatați de proprietar, deși nu a fost constituită partidă și nu s-a emis autorizație de exploatare, fiind tăiați și alți 35 de arbori din specia molid nemarcați, cioatele fiind identificate, inventariate și bătute cu dispozitivul pentagonal de către lucrătorii silvici cu ocazia cercetării la fața locului. Ulterior, materialul lemnos provenit din tăierea ilegală a fost identificat într-o platformă de la marginea drumului forestier de centură Băuca, în urma inventarierii rezultând un volum de 85 m.c. și o valoare de 13.940 lei, ce a fost confiscat și predat în custodia Ocolului Silvic Dealu-Negru. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „tăiere fără drept de arbori”, ce va fi soluționat procedural.

La 02.11.2018, ora 12.50, o patrulă din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Mălini a oprit pentru control pe DC 15, din comuna Cornu Luncii, autoutilitara condusă de un bărbat de 55 de ani din comuna Mălini, care transporta material lemnos. În urma verificării documentelor, polițiștii au constatat faptul că, avizul de însoțire prezentat de conducătorul auto nu avea înscris codul unic online generat de aplicația informatică pe linie de silvicultură, motiv pentru care, s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii, au stabilit faptul că, acesta transporta ilegal cantitatea de 2,00 m.c. lemn de foc de esență carpen. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de 360 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Mălini.

La 03.11.2018, ora 17.04, o patrulă din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea a oprit pentru control pe DJ 209K din comuna Marginea, autoutilitară cu remorcă, condusă de un localnic de 39 de ani, ambele cu container pentru marfă, care transporta deșeuri din lemn, conform avizului de însoțire. În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul, transporta material lemnos și nu deșeuri din lemn, motiv pentru care, s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii au stabilit faptul că, acesta transporta ilegal cantitatea de 28,60 m.c. lemn de foc de esență rășinoase, fără documente de proveniență. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, materialul lemnos în valoare de 3.060 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Marginea, iar autoutilitara, remorca și cele 2 containere folosite pentru transportul de material lemnos, în valoare de aproximativ 40.000 de euro au fost indisponibilizate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.