Poliţiştii au continuat şi intensificat activităţile investigative în vederea identificării persoanelor care comercializează, depozitează sau transportă ţigarete de contrabandă şi pentru tragerea la răspundere penală a acestor persoane.

La nivelul I.P.J. Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Compartimentul Vatra Dornei, se află în lucru 2 dosare penale, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prev. şi ped. art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006, modificată prin O.G. 54/2010 – „deţinere, colectare, transport, preluare de mărfuri care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă”.

În perioada 30.12.2016 – 15.05.2017, la nivelul I.P.J. Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Compartimentul Vatra Dornei, s-au desfășurat șase acțiuni pe linia prevenirii actelor de contrabandă cu produse accizabile de provenienţă extracomunitară în scopul descurajării comerțului stradal cu țigări de contrabandă pe raza mun. Vatra Dornei.

În cadrul acestor acţiuni au fost constatate un număr de 15 infracțiuni de contrabandă.
Pentru probarea activităţii infracţionale, s-a solicitat Parchetului local întreprinderea demersurilor necesare pentru obținerea de la nivelul instanței de judecată a unui număr de 20 de mandate de percheziții domiciliare, la domiciliile suspecților cercetați și a altor persoane cu privire la care exista suspiciunea rezonabilă cu privire la implicarea în comerțul stradal cu țigarete de contrabandă.
În urma cererilor formulate de către Parchetul local, Judecătoria Vatra Dornei a dispus admiterea cererilor formulate și autorizarea efectuării a 20 de percheziții la adresele solicitate.
Cele 20 de mandate de percheziție domiciliară au fost puse în aplicare în dimineața zilei de 27.05.2017, de către echipe mixte – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Poliției Municipiului Vatra Dornei, Serviciului de Acțiuni Speciale IPJ Suceava și Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău.
În urma desfășurării activităților de punere în executare a mandatelor de percheziție şi în cadrul acţiunilor organizate, a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 581.460 bucăţi țigarete de contrabandă, de diferite sortimente. De asemenea au fost identificate și ridicate sume de bani, în total de 14.590 lei. Suma urmează a fi depusă la sucursala C.E.C. Vatra Dornei și rămâne la dispoziţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei sau a Judecătoriei Vatra Dornei, după caz, până la definitivarea cercetărilor.
Cercetările sunt continuate cu suspecții în stare de libertate.
Cantitatea de țigarete ridicată a fost depusă la Camera de Corpuri Delicte a Poliţiei municipiului Vatra Dornei.
Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, poliţiştii acţionând atât în vederea identificării celor cu preocupări infracţionale pe linia introducerii în ţară a ţigărilor de contrabandă cât şi a celor care transportă, depozitează sau comercializează astfel de produse.