La data de 29.11.2024, polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol – IPJ Suceava, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc – Secția de Poliție Rurală Vama, au continuat cercetările într-un dosar complex sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de : ”tăiere fără drept de arbori”, faptă prev. și ped. de art. 107, alin. 1 ind. 1 lit. 2 din Codul Silvic și ,,furt de arbori”, faptă prev. și ped. și art. 109, alin. 1 ind. 1 lit. c din Codul Silvic, – ,,transport cu orice mijloace de transport a materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”, faptă prev. și ped. de art. 68, alin. 21 din Codul Silvic”, ,,folosirea contrar dispozițiilor legale a dispozitivelor speciale de marcat”, faptă prev. și ped. de art. 1071, alin.(1) din Legea 46/2008.
În urma probatoriului administrat polițiștii, sub coordonarea procurorilor, au instituit măsura sechestrului pentru autovehicule și utilaje în valoare de cca. 150.000 Euro și s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un număr de 5 persoane pentru implicare în diverse forme de participație la săvârșirea unor infracțiuni asociate regimului silvic. În baza propunerii motivate, procurorul de caz a dispus față de trei persoane bănuite de săvârșirea unor infracțiuni la regimul silvic a măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Activitatea infracțională a fost documentată începând cu data de 27.09.2024, când în jurul orei 17:20, administratorul unei societăți de profil silvic cu sediul în comuna Vama, jud.Suceava, a fost depistat în depozitul societății la volanul unui ansamblu auto, la scurt timp după ce a încheiat un transport de lemn efectuat în baza avizului pentru un număr de 15 piese, cu un volum total de 8.0246 mc lemn rotund rășinoase specia molid.
Cu ocazia controlului efectuat s-a stabilit faptul că materialul lemnos încărcat în camion nu corespunde, din punct de vedere al elementelor dedrometrice (specie, subspecie, categorie, dimensiuni), cu materialul lemnos marcat.
Totodată, cu ocazia cubării și inventarierii materalului lemnos încărcat în autoutilitară s-a constatat că a fost încărcată cantitatea de 15,343 mc lemn rotund rășinoase, lemn buștean gater. De asemenea, fiind efectuat un control în locația de unde a fost emis avizul de însoțire, s-a constatat că în localitatea Prisaca Dornei, com.Vama, jud. Suceava, în locul denumit popular Hurghiș, a fost găsită o autoutilitară care era încărcată cu material lemnos cu diametre mult mai mari decât arborii marcați, precum și cu caracteristici dendrometrice care nu corespund cu lemnul marcat în mod legal.
De precizat că, în aceeași locație, au fost depistate pe teren viran aproximativ 150 piese de material lemnos pentru care persoanlul responsabil nu au putut justifica prezența.
În cadrul activităților de cercetare efectuate în dosarul penal întocmit și aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, în baza probatoriului administrat s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mijlocului de transport utilizat.
De asemenea, au fost efectaute verificări și controale ulterioare, fiind stabilite și alte acte de încălcare a legislației privind debitarea, depozitarea, transportul și comercializarea materialulul lemnos, precum și emiterea și întocmirea documentațiilor aferente necesare, fapt pentru care prin ordonanță s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra altor două autoutilitare și unui utilaj de tip tractor articulat forestier (TAF), toate fiind indisponibilizate șidepuse la locația special amenajată a IPJ Suceava din localitatea Stroiești.
Valoare totală a bunurilor pentru care a fost aplicată măsura sechestrului este de aproximativ 150.000 euro.
Totodată s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de cinci persoane cu diverse forme de participație penală, iar în baza propunerii motivate, procurorul de caz a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de administratorul unității economice și doi angajați ai unui ocol silvic.
Cercetările sunt continuare de către polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de : ”tăiere fără drept de arbori”, faptă prev. și ped. de art. 107, alin. 1 ind. 1 lit. 2 din Codul Silvic și ,,furt de arbori”, faptă prev. și ped. și art. 109, alin. 1 ind. 1 lit. c din Codul Silvic, – ,,transport cu orice mijloace de transport a materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”, faptă prev. și ped. de art. 68, alin. 21 din Codul Silvic”, ,,folosirea contrar dispozițiilor legale a dispozitivelor speciale de marcat”, faptă prev. și ped. de art. 1071, alin.(1) din Legea 46/2008.
Facem precizarea că efectuarea punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatorului, activitatea care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Lasa un raspuns