În perioada iunie – septembrie 2018, poliţiştii suceveni desfășoară campania de prevenire ,,Turism în Siguranță”. Campania se adresează deopotrivă turiștilor care se află pe raza județului dar și sucevenilor. În cadrul campaniei au fost derulate activități de informare și responsabilizare a cetățenilor cu privire la adoptarea unui comportament preventiv în vederea reducerii riscului victimal dar și acțiuni ale structurilor operative pentru identificarea și sancționarea celor care încalcă prevederile legale.

Un segment aparte în cadrul campaniei îl constituie desfășurarea unor acțiuni preventive în contextul organizării pe raza județului a unor evenimente sociale, culturale și artistice de amploare cu participarea unui public numeros.
În cadrul campaniei, până în prezent, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava au desfășurat activități preventive și de informare la 10 evenimente de amploare, cu participarea a peste 20.000 de persoane.
În acest weekend polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava împreună cu polițiștii de proximitate din cadrul Poliției Municipiului Suceava au derulat activități de prevenire a faptelor cu violență și de prevenire a consumului de alcool și substanțe interzise în contextul organizării evenimentului Bucovina Rock Castle 2018, în municipiul Suceava în zona Cetății de Scaun.
Astfel, în perioada 24-26.08.2018, zilnic peste 4000 de tineri participă la acest festival, măsurile de ordine fiind asigurate de către 15 polițiști. De asemenea, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii sunt prezenți pentru informarea cetățenilor și detensionarea unor eventuale situații conflictuale.
Activitățile inițiate sunt adapate și evoluției situației operative, în primele 6 luni ale anului fiind sesizate 3.142 de fapte cu violență, în creștere cu 130 de infracțiuni față de aceeași perioadă a anului trecut. Au fost sesizate 29 de infracţiuni contra vieţii (+4 față de 6 luni 2017) și 2.382 de infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii persoanelor, în creștere cu 76 față de perioada de comparație, cu mai multe genuri de infracţiuni, între care şi cele comise cu violenţă.
În ceea ce privește infracțiunile de lovire, au fost sesizate 1.726 loviri şi alte violenţe, în creștere cu 64 de fapte, comparativ cu primele 6 luni ale anului 2017, din care 519 în mediul public (-6), zonă în care forțele de ordine pot interveni cu măsuri de combaterea a acestora, iar restul de 1.207 s-a comis în locuințe, case, anexe, etc., majoritatea pe fondul consumului de alcool şi a conflictelor spontane.
În acest context, având la bază analiza situației operative care evidențiază că multe din faptele cu violență se produc în urma unor conflicte spontane pe fondul consumului de alcool, polițiștii de prevenire au desfășurat acțiuni de informare și conștientizare a consecințelor în plan juridic și personal generate de consumul de alcool și substanțe interzise.
Au fost purtate discuții cu tinerii participanți la Bucovina Rock Castle și au fost distribuite 2000 de materiale de informare.
Mesajul polițiștilor a fost însușit de participanți, până la această oră nefiind înregistrate evenimente negative sau fapte cu violență în zona de desfășurare a festivalului .
Polițiștii vă recomandă să nu intrați în anturaje dubioase și să nu consumați alcool în compania unor persoane necunoscute. Nu ştii niciodată cine sunt cu adevărat persoanele pe care tocmai le-ai întâlnit, indiferent de modul în care se poartă sau de cine se prezintă a fi. Adesea, în spatele persoanelor amabile şi binevoitoare se pot ascunde escroci, infractori, persoane rău intenţionate. Nu consuma băuturi alcoolice care-ţi sunt oferite de persoane necunoscute.

Fii precaut, nu oferi informaţii despre bunurile pe care le deţii

Nu divulga noilor cunoştinţe informaţii despre banii lichizi pe care îi ai asupra ta şi nici despre locul în care îi păstrezi.
Nu te lăsa atras de persoanele de sex feminin până într-acolo încât să le furnizezi informaţii despre banii, bijuteriile ori bunurile de valoare pe care le ai asupra ta; există posibilitatea ca singura intenţie a acestora să fie aceea de a te fura/înşela.

Consumă alcool în mod responsabil!

Alcoolul, consumat în exces, te poate transforma în victimă a furturilor ori a agresiunilor, întrucât te face mai vulnerabil în faţa posibilelor atacuri. Capacitatea de concentrare, atenţia şi puterea de apărare scad considerabil în situaţia în care consumul de alcool depăşeşte limita acceptată de organism.

Fii tolerant! Nu răspunde cu DA la violenţă

Evită pe cât posibil discuţiile în contradictoriu cu persoane necunoscute pe care le întâlneşti pe stradă.
Nu răspunde agresiunilor verbale şi evită să fii implicat în fapte de agresiune fizică; violenţa nu rezolvă problemele, ci doar le agravează.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.