În perioada 30.05.2020 – 02.06.2020, între orele 11.00 – 17.00 Poliția Municipiului Suceava – Biroul Ordine Publică a organizat o acțiune în contextul minivacanței din perioada 29.05.2020 – 01.06.2020 și Rusaliilor catolice, pe linia asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică şi combaterea faptelor de cerşetorie și vagabondaj, precum și  pe linia asigurării ordinii şi liniştii publice și prevenirii faptelor cu violenţă în zona parcurilor, în special în condițiile relaxării unor măsuri restrictive adoptate pentru prevenirea infectării cu noul Coronavirus. 

Totodată, lucrătorii de poliție angrenați în acțiune au urmărit respectarea de către populație a H.G. 394/2020, a Legii 55/2020 și a Ordinului 966/1809/105/2020 al Ministrului Sănătății privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS–COV–2 pentru activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, în spațiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităților de alimentație publică care trebuie aplicate la terase, precum și măsurile de protecție a clienților. 

La acțiunea organizată au participat zilnic 16 polițiști, din care 10 polițiști din cadrul Biroului Ordine Publică și 6 lucrători din cadrul Poliției Locale Suceava, acționând cu 5 autospeciale din dotarea celor două structuri implicate. 

 În cadrul acţiunii s-a urmărit creșterea densității și flexibilității elementelor de dispozitiv; supravegherea zonelor cu potențial criminogen ridicat și a persoanelor care prin modul de comportare pot aduce atingere relațiilor de conviețuire socială; verificarea agenților economici potrivit competențelor cu privire la respectarea cadrului normativ incident; desfășurarea de patrulări în zonele cu aflux ridicat de persoane; realizarea unei prezențe active pe căile de acces din zona lăcașelor de cult; asigurarea unei prezențe active a elementului polițienesc pentru descurajarea activităților infracționale și combaterea fenomenelor cu impact stradal; identificarea şi prinderea în flagrant a celor care apelează frecvent la mila publicului; eliminarea stării de disconfort a cetăţenilor care intră în contract cu persoanele care practică cerşetoria; identificarea persoanelor străine de localitate care nu își justifică prezența pe raza de competență; depistarea persoanelor urmărite şi a celor care se sustrag executării pedepselor.

În cadrul acțiunii au fost legitimate 129 de persoane și au fost verificați 9 agenți de pază de la terase și alte locații.

Totodată, au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale în valoare de 12.415 lei, din care 16 la Legea 61/1991 în valoare de 3.500 lei, 8 la OUG 195/2002 în valoare de 3.335 lei și 6 la alte acte normative în valoare de 5.580 lei.

 Activitățile au avut în primul rând un scop preventiv, urmărindu-se cu precădere respectarea regulilor de conviețuire socială și respectarea normelor impuse în context Covid19.

Un capitol aparte l-a constituit consilierea cetățenilor și promovarea recomandărilor preventive. S-au purtat discuții în special cu persoanele vârstnice fiindu-le explicată utilitatea purtării măștilor de protecție în spații închise și necesitatea respectării măsurilor de distanțare socială. Câtorva persoane vârstnice cu probleme financiare identificate în cadrul acțiunii, polițiștii le-au făcut și mici surprize plăcute oferindu-le măști și mănuși de protecție dar și produse alimentare de strictă necesitate.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.