Poliţiştii acţionează în mod constant pentru prevenirea cerşetoriei şi informarea populaţiei în vederea conştientizării acestui fenomen şi urmărilor sale, în special asupra tinerilor. În paralel, pentru combaterea fenomenului poliţiştii Poliţiei Municipiului Suceava  au desfăşurat acţiuni în teren, fiind urmărită şi identificarea şi luarea în evidenţă a persoanelor fără adăpost, în perspectiva apropierii sezonului rece şi creşterii gradului de victimizare a acestora. 

De asemenea, au fost sancţionate contravenţional 30 de persoane depistate la cerşit sau vagabondând.

Astfel, în perioada 20-21.11.2017, poliţiştii Poliției Municipiului Suceava – Biroul Ordine Publică și Secției de Poliție Burdujeni, sprijiniţi de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au organizat o acțiune pe linia asigurării unui climat de siguranţă civică,  pentru creşterea siguranţei cetăţeanului, combaterii actelor de comerţ stradal neautorizat, cerşetoriei, identificarea persoanelor fără adăpost şi instruirea acestora în perspectiva sezonului de iarnă, pentru reducerea riscului victimal dar şi infracţional.

Opt echipe de poliţişti au acționat în zona lăcașelor de cult, intersecțiilor și zonelor aglomerate din municipiul Suceava, respectiv Biserica Sf. Vineri, mănăstirea Sf. Ioan,  intersecţia Calea Obcinilor – Bd. 1 Decembrie, intersecţia Calea Obcinilor – Bd. George Enescu, zona supermarketului Lidl, Piaţa Agroalimentară George Enescu,  zona magazinului Kaufland, str. Universităţii, B-dul George Enescu – Curcubeul , zona OMV, zona Catedralei de pe str. Mărăşeşti,  Casa de Cultură, Piaţa 22 Decembrie, Parcul Central, Magazin Bucovina, zona Sellgros, zona magazinului Profi, zona Iulius Mall, Dedeman, Carrefour, Bazarul Suceava, zona magazinelor Orizont, Piața Burdujeni și Biserica Sfântu Andrei.

La acțiune au participat  32 de polițiști, din care 21 din cadrul Biroului Ordine Publică și 8 din cadrul Secției de Poliție Burdujeni şi 2 poliţişti din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava.

Au fost legitimate peste 100 de persoane şi avertizate sau atenţionate 20 de persoane. De asemenea, au fost verificaţi şi instruiţi şi 4 agenţi de pază fiind controlate 31 de obiective.

În cadrul acţiunii poliţiştii au identificat peste 30 de persoane care apelau la mila cetăţenilor sau care vagabondau, fiind aplicate 26 de sancţiuni contravenționale la Legea 61/1991 modificată, în valoare de 3000 lei.

De asemenea, persoanele fără adăpost au fost luate în evidenţă, fiind totodată informate cu privire la oportunitatea apelării la adăposturile de noapte. Au fost desfăşurate şi 3 activităţi de instruire a personalului centrelor de primire în regim de urgenţă şi adăposturilor de noapte, acţiuni efectuate de către poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava.

Cu toate persoanele identificate s-au purtat discuţii şi au fost îndrumate să apeleze la serviciile şi instituţiile specializate în acordarea de asistenţă socială şi sprijin.

Polițiștii suceveni au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea cerșetoriei

Polițiștii suceveni au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea cerșetoriei

Poliţiştii fac încă o dată apel ca toate aceste persoane să conştientizeze riscurile la care se expun şi să apeleze la serviciile specializate. De asemenea, poliţiştii solicită cetăţenilor să nu încurajeze cerşetoria oferind sume de bani persoanelor care apelează la mila publicului, gestul umanitar ajungând de multe ori în mâinile unor persoane care nu fac decât să exploateze fiinţe fără ajutor.

Oferirea de bani nu ajută aceste persoane, permanentizând doar un flagel social care în timp poate dezvolta şi componente infracţionale. Cerşetoria înseamnă pe lângă ruinarea viitorului personal şi profesional al tinerilor şi primul pas către delincvenţă şi infracţionalitate. De la mâna întinsă, până la furt sau tâlhărie prin smulgere nu e decât un pas, un pas care se scurtează uneori prin ,,complicitatea” noastră.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.