Poliţia Română a participat la o acţiune internaţională, pentru combaterea furturilor auto şi a traficului internaţional cu autovehicule furate.

 În urma desfăşurării operaţiunii la nivel naţional, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul Unităţii Naţionale Europol din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R. şi al I.G.P.F., au fost identificate 33 de vehicule urmărite în bazele de date naţionale şi internaţionale.

În cadrul operaţiunii, în perioada 30 septembrie – 1 octombrie a.c., au fost organizate acţiuni în trafic şi în locurile de comercializare a autovehiculelor second-hand.

Pe teritoriul României au fost identificate 33 de vehicule ce figurau ca fiind furate (26 autoturisme, 2 camioane, 3 motociclete, un utilaj de construcţie şi o rulotă). Astfel, 13 erau reclamate ca furate din Italia, 5 din Franţa, 4 reclamate ca fiind furate din Germania, 3 din Belgia, 2 din România şi câte una din Spania, Ungaria, Danemarca şi Luxemburg. Două vehicule aveau elementele de identificare contrafăcute.

Autovehiculele identificate au fost indisponibilizate, în vederea efectuării constatărilor tehnico-ştiinţifice.

În cadrul acţiunii, poliţiştii suceveni, sub coordonarea ofiţerilor din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – IPJ Suceava au identificat şi recuperat trei vehicule care erau semnalate ca fiind furate.

Astfel, la data de 30.09.2015, ora 17:30, o patrulă din cadrul Secţiei 14 poliţie rurală Vama, în timp ce efectua controale în trafic cu ocazia desfăşurării acţiunii, a oprit un autoturism condus de un bărbat de 37 ani din comuna Grumăzeşti, judeţul Neamţ, la care era anexată o remorcă.

În urma controlului efectuat, în interiorul remorcii a fost identificată o motocicletă înmatriculată în Italia. În urma interogării bazelor de date s-a stabilit că motocicleta figura cu menţiuni de urmărire, astfel încât s-a procedat la indisponibilizarea acesteia.

Cercetările sunt continuate fiind întocmit şi un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de ,, tăinuire la furt’’.

Ulterior, la data de 01.10.2015, în cadrul acţiunii, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Rădăuţi Rădăuţi au identificat o autoutilitară care fusese furată în noaptea de 27.09.2015. Din documentarea activităţii infracţionale s-a stabilit că autorii sunt trei minori cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani , toți din municipiul Rădăuți.

Autoutilitara era semnalată la nivel naţional, fiind dispuse măsuri de urmărire a acesteia. Vehiculul a fost recuperat şi predat părţii vătămate.

De asemenea, la 01.10.2015 poliţiştii din cadrul Poliției orașului Salcea au organizat și executat o acțiune la o societate administrată de un tânăr de 30 ani, din municipiul Suceava, societate ce are ca obiect de activitatea achiziționarea în vederea dezmembrării a autovehiculelor și comercializarea pieselor rezultate din această activitate.

În cadrul acțiunii au fost identificate și verificate în bazele de date 36 de autovehicule ocazie cu care a fost identificat un autovehicul care figura ca furat din 16.09.2009.

În aceste condiții autovehiculul a fost indisponibilizat la sediul Poliției orașului Salcea.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de tăinuire, care va fi soluţionat de către Poliţia oraşului Salcea.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.