Multe dintre evenimentele rutiere înregistrate la nivelul întregului judeţ în ultimele zile au avut ca element de specificitate implicarea conducătorilor de biciclete. Din păcate, în aceste evenimente rutiere au fost implicaţi şi minori, în unele cazuri aceştia suferind leziuni şi vătămări.

Conducerea IPJ Suceava a dispus intensificarea acţiunilor de prevenire şi combatere a evenimentelor rutiere cu implicarea bicicliştilor, pe lângă acţiunile operative în teren fiind desfăşurate şi activităţi de informare şi responsabilizare a participanţilor la trafic.

De la începutul anului s-au produs 6 accidentele grave din cauza abaterilor bicicliştilor soldate cu 2 persoane decedate şi 4 persoane rănite. De asemenea, bicicliştii au fost implicaţi în alte 39 de accidente uşoare produse din cauza abaterilor lor.
În scopul impunerii unui climat de siguranţă rutieră în rândul participanţilor la trafic, în ziua de ziua de 11.05.2017, în intervalul orar 07.00-13.00, Serviciul Rutier – IPJ Suceava a organizat şi desfăşurat o acţiune pe linia combaterea nerespectării normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice a conducătorilor de biciclete şi mopede.
În cadrul acţiunii au fost aplicate 132 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 32.195 lei. Bicicliştilor le-au fost aplicate 65 de sancţiuni contravenţionale.
De asemenea, în cadrul acţiunii au fost reţinute 4 permise de conducere şi au fost retrase 4 certificate de înmatriculare. Totodată, au fost fost constatate 2 infracţiuni la regimul rutier.
În paralel, poliţiştii de prevenire din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii dar şi poliţiştii rutieri de la nivelul Secţiilor de poliţie rurală au desfăşurat activităţi preventive în special pe DN2H şi DN17A.
Poliţiştii Serviciului Rutier au oferit copiilor dar şi adulţilor identificaţi mergând pe biciclete 40 de veste reflectorizante dar şi alte materiale preventive. S-au purtat discuţii cu bicicliştii în vederea conştientizării acestora cu privire la pericolele la care se expun nerespectând legislaţia rutieră.

Pentru ca bicicliştii să conducă în siguranţă pe drumurile publice, poliţiştii reamintesc următoarele:
Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.
Se recomandă ca bicicliştii să poarte cască de protecţie şi elemente reflectorizante.
Bicicleta trebuie să fie prevăzută cu sistem de frânare eficient, sistem funcţional de direcţie, elemente reflectorizante.
Bicicliştii trebuie să cunoască şi să respecte regulile rutiere.