Premierul Victor Ponta a fost prezent, marți seară, într-o emisiune de la un post național de televiziune, pentru a puncta mai multe probleme de interes printre care criza imigranților și poziția României în cadrul acestor tensiuni.

Întrebat cum reactioneaza primul ministru si guvernul Romaniei la actiuile si declaratiile oficialilor maghiari care au ridicat garduri de sarma si doresc sa ridice un gard de sarma si la granita cu Romania:

„Eu am o experienta deja de ani de zile de tot felul de declaratii de provocari din parte unor oficiali maghiar. (…) Am incercat sa nu le facem jocul. In al 2-lea rand, sa spun: domnule, stop, nu sariti calul mai mult decat e cazul pentru ca Romania nu isi ia deciziile dupa ceea ce se spune la Budapesta.”

In primul rand suntem UE, problema este a tuturor, nu e doar a Ungariei si a Romaniei si putem sa o rezolvam impreuna. Unii oficiali maghiari ar fi bine sa-i lasam dupa gard, sa nu se mai plimbe prin Transilvania (…) Al 2-lea lucru, avem un grup important, vorbim de zeci de mii de oameni care acum sunt deja prinsi. (…) Nimeni nu se gandeste ca vor pleca inapoi, nici ca sa ramana in Serbia si cred ca este o solutie pt cei care sunt acolo. Stilul asta al Ungariei care isi pune un gard. (…) Asta nu e o atitudine normala nici intr-o comunitate, nici intre tari. Ceea ce Romania a facut si poate sa faca. La Bruxelles am fost sa spunem doua lucruri: 1 intelgem ca suntem parte a Europei, si avem atat drepturi cat si obligatii, 2 nu putem sa ne angajam la mai mult de 1700 de refugiati. (…) Ceea ce eu cred este, sigur, ne pazim frontiera (…) cu siguranta pot sa fie si persoane predispuse la acte de terorism, asta pregatim si acum sa-i depistam. (…) Ungaria denota un mod de gandire care scoata Ungaria din Europa (…) noi suntem mai europeni decat ei.”

Intrebat daca situatia poate escalada premierul a replicat: „Da, la aceasta ora Europa nu este pregatita. Eu ma gandesc cu groaza (…) la un singur lucru care acum e posibil. Ce facem daca vb de niste teroristi pe care ii atacam cu armata. Dar ce facem daca militarii magihari trag si ucid niste copii sau niste femei? Am rezolvat problema? Eu cred ca o facem mult mai rea.

Romania are in partea de est un alt conflict mult mai grav, cel din Ucraina. Romania are in momentul de fata (…) un alt vecin, cel din Moldova unde sunt probleme mult mai mari. Romania in acest moment din punct de vedere economic, social , a facut pasi (…) nu putem si n-o sa ne transformam intr-o cetate asediata. Propunerea noastra…este de a trata problema ca pe o problema europeana, nu putem sa rezolvam singuri.

Intrebat daca Europa este pe cale de a gasi o solutie sau se afunda si mai tare in criza imigrantilor, Ponta a opinat:

„Deocamdata noi ne afundam si daca nu vom gasi o solutie clara fata de Ungaria… E un lucru pe care trebuie sa-l tratam foarte serios si sa ne pregatim. Nu e o provocare simpla, vreau sa vorbesc cu primarii, cu comunitatea araba din Ro, vreau sa gasesc diferite solutii. Nu stiu cati vor dori sa ramana in Ro dintre ei. Vreau sa-i tratam ca pe niste oameni ca si noi.”

Rugat sa comenteze asupra faptului ca ar exista tari din umbra care au ajutat la crearea acestei crize a imigrantilor, premierul a opinat:

„Principalul organizator (…) cred ca este Facebook. In 10 minute pot sa vada tot ce doiscutam noi acum, vad la agentiile de stiri internationale. Lumea s-a schimbat iar la o asemenea provocare sa faci un gard ca la vremea Razboiului Rece sau fascista (…) nu rezolvi nimic. Europa confruntata cu aceasta criza trebuie sa gaseasca solutia prin care sa se pregateasca pentru viitor. Romania sa spuna in acelasi timp, hai sa facem Europa fara tari de gradul 1 si tari de gradul 2.”

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.